Đukanović i Pašinjan: Ekonomska saradnja primarna oblast za unaprjeđenje odnosa

Predsjednik je ukazao na važnost unaprjeđenja normativno-pravne infrastrukture i uspostavljanja boljih saobraćajnih veza i u oblasti obrazovanja, nauke, tehnologija i kulture, čemu, kako je rekao, doprinos daje i malobrojna jermenska zajednica u Crnoj Gori

8752 pregleda 1 komentar(a)
Đukanović i Pašinjan, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović i Pašinjan, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Ekonomska saradnja je primarna oblast za unaprjeđenje odnosa sa Jermenijom, posebno u intenziviranju trgovinskog prometa i predstavljanju kapaciteta Crne Gore jermenskoj investicionoj zajednici u zemlji i dijaspori, saglasili su se predsjednik Milo Đukanović i premijer Jermenije Nikol Pašinjan.

Pašinjan je Đukanoviću, koji boravi u zvaničnoj posjeti Jermeniji, uz dobrodošlicu ukazao na značaj odnosa dvije države utemeljenih i na dugoj istoriji veza dva glavna grada i izrazio nadu da će zemlje nastaviti da produbljuju veze posebno u ekonomiji, za šta ima puno prostora.

On je,kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, visoko ocijenio prednosti Crne Gore kao sve popularnije turističke destinacije, u šta je imao priliku da se i lično uvjeri. Upoznao je predsjednika sa političkim procesima u zemlji i regionu, i značaju uspostavljanja mira.

Đukanović je, kako je saopšteno, zahvalio za riječi dobrodošlice uz zadovoljstvo što je nakon 45 godina, kada je "tragom dobre saradnje između dvije zemlje i dva glavna grada bio na učeničkoj razmjeni", ponovo u Jermeniji.

Na liniji tradicionalne saradnje koja je uspostavljena kada su Crna Gora i Jermenija bile dio širih zajednica, Đukanović je iskazao uvjerenje u dalji razvoj međudržavne saradnje.

Upoznao je premijera Jermenije sa primarnim kursom spoljnopolitičkog djelovanja Crne Gore u pravcu evropske integracije, ali i sa opredjeljenjem za očuvanje najboljih veza sa tradicionalnim prijateljima.

Đukanović je ukazao na važnost unaprjeđenja normativno-pravne infrastrukture i uspostavljanja boljih saobraćajnih veza i u oblasti obrazovanja, nauke, tehnologija i kulture, čemu, kako je rekao, doprinos daje i malobrojna jermenska zajednica u Crnoj Gori.

Uz poruku da sa pažnjom pratimo događanja u Jermeniji i regionu, istakao je "prijateljsku želju za učvršćivanjem stabilnosti" i iznalaženje rješenja na diplomatski način kroz održive sporazume. Zaključio je da obnovljeni kontakti glavnih gradova kroz susret gradonačelnika pružaju uvjerenje u plodnu buduću saradnju.

Povezani članci

26. Maj 2022.

Đukanović u posjeti Jermeniji

Iz Đukanovićevog kabineta rekli su ranije da će predsjednika sjutra, uz najviše vojne i državne počasti, dočekati predsjednik Vahan Hačaturjan.

Bonus video: