Krapović: Ne možemo potrošiti 400.000 eura na vozila ako za to nema realnih potreba

"Crnoj Gori je potrebna svijest o odgovornosti prema građanima,koje sada ne postoje na onim mjestima koja po definiciji predstavljaju vrh odgovornosti u jednoj državi", kazao je poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović

6817 pregleda 8 komentar(a)
Krapović, Foto: Boris Pejović
Krapović, Foto: Boris Pejović

Nakon lošeg pristupa prethodne Vlade kada je Uprave policije u nedopustivo dugom periodu bila bez vozila, sada kroz (ne)rad ove Vlade možemo doći do situacije da imamo duplo više vozila nego što nam je potrebno, saopštio je poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović.

Krapović je reagovao na jučerašnju izjavu ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da "možemo doći u situaciju da nakon Nove godine imamo 260 vozila, a procjena je da nam u ovom momentu treba 130"

"Građani treba da znaju da bilo koja mogućnost da imamo veći broj ili službenika, ili operativnih ili tehničkih sredstava koje ima policija, ne mogu biti šteta po građane, već samo benefiti", kazao je Adžić na jučerašnjoj sjednici Vlade.

Krapović je to ocijenio kao "tragikomičnu situaciju".

"Naime, usled nesposobnosti koja se dokazuje iz dana u dan, kao i usled straha od eventualnog neuspjeha dolazi do situacije da umjesto 130 vozila, koja su potreba Uprave policije, građani Crne Gore u jednom momentu plate duplo toliko, odnosno 260 vozila, što predstavlja ogromnu svotu novca. Radi potrebne informisanosti građana, radi se o nekoliko stotina hiljada eura koja može biti uzaludno potrošena odnosno bačena", navodi se u njegovom saopštenju.

"Ali, ne staje se na tome! Konstatacija nelegitimnog premijera gospodina Abazovića da će se ta vozila onda iskoristiti u neke druge svrhe i u nekim drugim državnim organima, govori nam da uopšte ne postoji svijest da se ovom poslu pristupi ozbiljno. Dakle, jednostavno ne možemo mi potrošiti 400.000 eura više i onda krajnje ležerno reći “nema veze, voziće ih neke druge službe i neki drugi državni organi” iako za to nema realnih potreba. Pa i kad bi se radilo o donaciji, da se sama vozila ne plate ni jedan jedini euro, sve što iz toga proističe, počev od održavanja i ostalih troškova poreskim obveznicima nameće ogroman trošak", dodaje se u saopštenju.

Zato, ističe on, krajnje konkretno treba unaprijed reći: ukoliko se opisana situacija desi, "neko će za to morati da podnese odgovornost" jer građani Crne Gore, navodi Krapović, nemaju 400.000 eura da bace da bi neko, u ovom slučaju ministar Adžić, "svoje strahove i lične preferencije usmjeravao na način da bježi od onoga što mu je posao ili radi suprotno od toga".

"Crnoj Gori je potrebna svijest o odgovornosti prema građanima,koje sada ne postoje na onim mjestima koja po definiciji predstavljaju vrh odgovornosti u jednoj državi. Ali uvaženi građani i poreski obveznici, tako nešto se dešava kada se sistem ne gradi na principima meritokratije i kompetentnosti, već na osnovu političkih kalkulacija i apetita koje sprečavaju da u prvom planu budu interesi građana i države Crne Gore", zaključuje se u saopštenju Krapovića.

Bonus video: