Čelanović: Abazović da sjutra objavi Temeljni ugovor, doveo građane pred svršen čin

Ćelanović smatra i da je nedopustivo da Crna Gora, odnosno oni koji je predstavljaju, potpisuju "ovako osjetljive ugovore, a da u toku kompletnog procesa javnost ne samo ignorišu, već planski isključuju"

12381 pregleda 36 komentar(a)
Foto: SD
Foto: SD

Generalni sekretar Socijaldemokrata Miloš Čelanović pozvao je u ime partije premijera Dritana Abazovića da sjutra objavi Temeljni ugovor sa Srpkom pravoslavnom crkvom.

Čelanović je reagovao na najavu ministra pravde Marka Kovača da će temeljni ugovor biti potpisan do kraja narednog mjeseca, a kako je kazao, građani još ni slova od te skoro usaglašene verzije nijesu vidjeli.

On je ocijenio da je Abazović javnost sad doveo pred svršen čin, a da dok je bio vicepremijer "govorio kako bi on Ugovor učinio javnim, da isti sjutra objavi".

"U suprotnom, potvrdiće da govori neistine građanima toliko da to postaje nepristojno, kao i da tim ugovorom državni interes jeste ugrožen, budući da ne postoji drugi razlog da se on krije", smatra generalni sekretar SD-a.

Prema mišljenju Čelanovića, ne postoji niti jedan racionalan razlog zbog kojeg bi se krio ugovor koji se potpisuje u ime građana Crne Gore, "osim ako ne ugrožava njihove interese".

Istakao je da ugovor mora biti objavljen bez odlaganja, jer u suprotnom smatra da neće biti dovoljno vremena da se stručna javnost i građani na vrijeme upoznaju sa istim, a što je ocijenio kao "nastavak Abazovićeve politike u prethodnoj vladi, u kojoj je simulirao transparentnost i javne rasprave, kojih nije bilo".

Ćelanović smatra i da je nedopustivo da Crna Gora, odnosno oni koji je predstavljaju, potpisuju "ovako osjetljive ugovore, a da u toku kompletnog procesa javnost ne samo ignorišu, već planski isključuju".

Kako navodi u svom saopštenju, potrebno je razmotriti da li ovaj ugovor treba da dobije na uvid i Skupština, zbog prirode Ugovora.

"I na kraju, a možda i najvažnije: poznato je da prethodni premijer Krivokapić nije mogao da usaglasi pojedine stavove i članove Ugovora sa SPC jer, kako je navedeno, isti su u koliziji sa crnogorskim propisima. Interesantno će biti vidjeti kako je ova vlada u rekordno kratkom roku ta pitanja riješla, kao i šta se dešava sa stavkama u kojima se pominjala vjeronauka u javnim školama, te procedure u slučaju da se protiv sveštenstva vodi krivični postupak", piše u saopštenju.

Oni su "upozorili Vladu da će iskoristiti sva politička i pravna sredstva da ih spriječe u mogućem naumu da iza leđa javnosti pregovaraju i prave svoje dilove".

"Pravna država se gospodo ne odnosi na političke protivnike, već i na vas. Na šta će vas, uostalom, građani brzo podsjetiti", zaključuje se u njegovom saopštenju.

Bonus video: