Stanić: Modaliteti izmjene sistema neradne nedjelje mogući samo uz dogovor predstavnika radnika i poslodavaca

„Država u konačnom mora omogućiti da naši radnici imaju prava koje imaju njihove kolege u razvijenim državama Evropske unije (EU), kojoj kao društvo težimo“

2434 pregleda 10 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Modaliteti izmjene sistema neradne nedjelje su mogući samo uz dogovor predstavnika radnika i poslodavaca i na jasnim zakonskim osnovama, što će spriječiti svaku moguću zloupotrebu na štetu zaposlenih, saopšteno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Šef medijskog tima i član Predsjedništva SDP-a, Mirko Stanić, kazao je da iniciranje promjene tog sistema mora biti predmet ozbiljne društvene rasprave u koju će se uključiti svi zainteresovani.

„Država u konačnom mora omogućiti da naši radnici imaju prava koje imaju njihove kolege u razvijenim državama Evropske unije (EU), kojoj kao društvo težimo“, naveo je Stanić u saopštenju.

SDP se, kako je podsjetio, snažno zalagao za uvođenje slobodnog dana za praznike i nedjelju, povećanje minimalne zarade i penzija i inspekcijsku kontrolu osmočasovnog radnog vremena.

„Isto tako, znažno podržavamo zahtjeve poslodavaca da im se omoguće fer uslovi poslovanja i mogućunost da na osnovu svog ulaganja i rada ostvaruju profiit“, dodao je Stanić.

Zbog toga je, kako smatra, od suštinskog značaja da o svim pitanjima koja predstavljaju izazov za jednu ili drugi stranu postoji otvoren razgovor u okviru Socijalnog savjeta i drugih tijela, a da Vlada ili resorna ministarstva nijednu odluku jednostrano ne donose ili najavljuju bez šireg društvenog dijaloga i dogovora.

Stanić je saopštio da je usvajanjem zakonskih rješanja, kojima je omogućena neradna nedjelja, preko 37 hiljada radnica i radnika konačno dobilo šansu da imaju barem jedan slobodan dan sedmično.

„Na ovaj potez se država morala odlučiti, jer nažalost nije uspjela da zaštiti prava radnika, koji su često radili i po 14, 21 ili 28 dana zaredom, bez obaveznog prava na odmor i sa neplaćenim prekovremenim satima“, objasnio je Stanić.

On je poručio da je sa tim načinom odnosa prema radnicima u Crnoj Gori gotovo.

„To želimo vrlo jasno da saopštimo svima koji ovih dana na mala vrata i utiho žele da mijenjaju ovo radničko pravo“, zaključio je Stanić.

Bonus video: