Đurović: Parlamentarni dijalog oko ključnih imenovanja u tužilaštvu i pravosuđu krupan iskorak u pravcu integracije u EU

"Lajčak je ocijenio da je rat u Ukrajini dao novi smisao politici proširenja, navodeći da upravo Crna Gora može biti primjer da je politika proširenja i dalje realna"

4629 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka Đurović - Lajčak, Foto: skupstina.me
Sa sastanka Đurović - Lajčak, Foto: skupstina.me

Parlamentarni dijalog oko ključnih imenovanja u tužilaštvu i pravosuđu značiće krupan iskorak u pravcu integracije u EU, rekla je predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović tokom sastanka sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

S tim u vezi, navodi se u saopštenju iz crnogorskog Parlamenta, ona je naglasila da je uloga Skupštine od posebnog značaja u reformskim procesima i izrazila očekivanje da će Evropska unija prepoznati konkretna zalaganja Skupštine i Vlade.

Apostrofirajući važnost optimističnih poruka EU upućenih novoj parlamentarnoj većini, Đurović je, kako se navodi, rekla da "evropska perspektiva ostaje trajno opredjeljenje i glavni pokretač reformi u našoj zemlji". Ona je istakla da politika proširenja treba da ostane visoko na agendi EU, te da kontinuirana podrška politici proširenja ima dodatni značaj u kontekstu aktuelnih geopolitičkih zbivanja.

"U sadržajnom razgovoru, Đurović je upoznala sagovornike sa prioritetima tokom svog mandata, potencirajući pitanje izmjena u pravosuđu, kao i donošenje zakona o Skupštini i Vladi", piše u saopštenju.

Dodaje se da je Đurović, uz konstataciju da Crnu Goru odlikuje široka saglasnost u pogledu članstva u EU, navela da parlamentarni dijalog predstavlja preduslov reformi.

"Očekujemo da nova parlamentarna većina da kvalitetne odgovore na pitanja koja se tiču reformskih procesa, kao i da svi politički akteri pokažu visok stepen odgovornosti", rekla je Đurović.

Iz Kabineta predsjednice dodaju da je Lajčak izrazio očekivanje da će Crna Gora ubrzo postići i konkretan napredak na evropskom putu. On je rekao da poruke nove Vlade ohrabruju, akcentujući da je ključne odluke potrebno donositi bez odlaganja.

"U svijetlu aktuelnih geopolitičkih dešavanja, Lajčak je ocijenio da je rat u Ukrajini dao novi smisao politici proširenja, navodeći da upravo Crna Gora može biti primjer da je politika proširenja i dalje realna. U tom kontekstu, Lajčak je kazao da Crna Gora može računati na pomoć EU i istakao da EU spremna da pomogne našoj zemlji. On je iskazao zadovoljstvo činjenicom da se Crna Gora vratila na proevropski kurs, ističući da je naša zemlja predugo bila fokusirana na unutrašnje podjele", konstatuje se u saopštenju.

Iz Skupštine Crne Gore zaključuju da je na sastanku kojem je prisustvovala i šefica Delegacije EU U Crnoj Gori Oana Kristina Popa, konstatovano da kontinuirana razmjena iskustava sa evropskim zvaničnicima predstavlja značajnu priliku za unapređenje Crne Gore kao države kandidata.

Bonus video: