Ministri mogu da obilaze i partije

Premijer Duško Marković je početkom nedjelje bio u zvaničnoj posjeti Ulcinju, gdje je nakon sastanka sa gradskim vlastima obišao i ulcinjski odbor Demokratske partije socijalista (DPS)
89 pregleda 0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Gov.me
Duško Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 14.10.2017. 07:05h

Posjete državnih zvaničnika lokalnim odborima vladajućih partija, tokom zvaničnih posjeta opštinama, nijesu kažnjive zakonom iako se radi o klasičnim zloupotrebama, smatraju u civilnom sektoru i opoziciji.

Premijer Duško Marković je početkom nedjelje bio u zvaničnoj posjeti Ulcinju, gdje je nakon sastanka sa gradskim vlastima obišao i ulcinjski odbor Demokratske partije socijalista (DPS).

Ističući da su takve zloupotrebe česte, programski direktor Građanske alijanse Boris Raonić navodi da zakon ne nudi zaštitu.

“Ova stvar se ne može kvalitetno normirati, upravo zbog različtih načina zloupotreba, a dodatni problem je nepostojanje kaznenih normi. Ova pojava će biti iskorijenjena razvojem svijesti i političke kulture birača. Tek kada birači ovakve pojave i manipulacije prezru i kazne na izborima, onda će u potpunosti nestati”, kazao je on za “Vijesti”.

Dvije nedjelje prije Markovića, ministar zdravlja Kenan Hrapović je nakon zvaničnih obilazaka bolnica i domova zdravlja u Rožajama i Bijelom Polju, obilazio i odbore Socijaldemokrata, partije koju predstavlja u Vladi. Hrapović tada nije želio da odgovori na pitanje “Vijesti” da li posjetama partijskim odborima zloupotrebljava položaj ministra, a to nisu komentarisali ni iz SD-a.

Zakonom o finansiranju političkih subjekata i kampanja, između ostalog, zabranjeno je korišćenje službenih vozila u periodu izborne kampanje, osim u slučajevima službene potrebe. Iako je zabranjeno i korišćenje prostorija državnih organa i lokalne samouprave u partijske svrhe, zakon se ne bavi posjetama državnih funkcionera tokom izborne kampanje.

Funkcioner Demokrata Nikola Rovčanin smatra da državni zvaničnici planirano koriste posjete u političke svrhe “brutalno zloupotrebljavajući novac građana”.

“Zbog toga ne čudi da u jednom danu presvuče uniformu državnog funkcionera i zamijeni je partijskom. Na ovakav način se javno arče državni resursi, po prepoznatljivom modelu jahanja na grbači naroda”, kazao je Rovčanin.

Miješanjem državnih i partijskih obaveza institucije se nijesu bavile ni prošlog oktobra, kada je tadašnji premijer Milo Đukanović obilazio opštinu Ulcinj. Tada je iz gradske kase sa 2.290 eura plaćen ručak koji su članovi DPS-a organizovali stranačkom lideru.

“Svi ovi postupci su smijanje u lice građanima Crne Gore i ovo mora da se zaustavi,” kazao je Rovčanin.

Bonus video: