RP: Oštro se protivimo ukidanju neradne nedjelje

"Ono što posebno ističemo, a u odnosu na prijedloge za uvećanje zarade nedjeljom, jeste da je to teren pogodan za brojne zloupotrebe kojih smo svi svjesni a koji se svakodnevno dešavaju u odnosu na prekovremeni rad, pravo na sedmični odmor i brojna druga prava zagarantovana zakonom"

2260 pregleda 5 komentar(a)
RP, Foto: Radnička partija
RP, Foto: Radnička partija

Radnička partija (RP) se kao politička partija koja prvenstveno zastupa prava radničke klase u Crnoj Gori oštro protivi ukidanju neradne nedjelje u trgovinama, saopšteno je danas iz te partije.

"Naše protivljenje ovakvom rješenju rezultat je, između ostalog, i stalne komunikacije sa radnicama i radnicima u Crnoj Gori te informisanosti o problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju. Rezultat ovakvog tretmana je konstantan odliv radnika koji su prinuđeni da svoju sreću traže van granica Crne Gore", ističe se u saopštenju RP.

Oni su dodali da se "argumenti za ukidanje neradne nedjelje i rješenja koja se nude, a sa kojima je cijela javnost mogla da se upozna u prethodnom periodu, pokazuju kao loši u odnosu na praksu".

"Takođe, postavlja se pitanje da li imamo dovoljno jake mehanizme za nadzor, kako bi spriječili moguće zloupotrebe? Kao prvo, ističemo da ne postoje dokazi da je izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini iz 2019. godine prouzrokovala "pad ekonomske aktivnosti i otpuštanja radnika" već je to posljedica pandemije Covid – 19 koja se odrazila na ekonomiju brojnih država, pa i na crnogorsku. Ono što posebno ističemo, a u odnosu na prijedloge za uvećanje zarade nedjeljom, jeste da je to teren pogodan za brojne zloupotrebe kojih smo svi svjesni a koji se svakodnevno dešavaju u odnosu na prekovremeni rad, pravo na sedmični odmor i brojna druga prava zagarantovana zakonom", piše u saopštenju partije na čijem je čelu Maksim Vučinić.

Iz RP su poručili da izražavaju ogromnu bojazan da će se opet doći u situaciju da su radnici prinuđeni da se, pod prijetnjom otkazom, odriču slobodnog dana i uvećanja zarade za prekovremeni rad.

"Naglašavamo da je pomenutim Zakonom u stavu 2 tačka 2 člana 35a omogućen rad nedjeljom u specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira što je u saglasnosti sa potrebama turista koji posjećuju Crnu Goru a na koje se inicijatori stalno pozivaju. Sve izraženije uvođenje dvadesetčetvoročasovnog radnog vremena, potvrda je spremnosti poslodavaca da kapacitete svojih zaposlenih koriste do krajnjih granica, a to nećemo dozvoliti", kazali su iz RP.

Oni pozivaju "učesnike socijalnog dijaloga da uzmu u obzir sve potencijalne zloupotrebe kojima smo svi svjedočili i poručuje radnicima i radnicama da imaju njenu apsolutnu podršku u odbrani ove civilizacijske vrijednosti".

"Društvo za koje se svi borimo je društvo u kom će radnička klasa ostvariti pravo na dostojanstven rad, u kom radnik neće biti rob(a) i u tome ćemo istrajati", zaključuje se u saopštenju RP

Bonus video: