Kormilo Opštine Kolašin privremeno preuzima Kuburović?

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, kad predsjedniku Opštine, u slučajevima propisanim zakonom, prestane mandat, funkciju predsjednika, do izbora novog predsjednika opštine, obavlja potpredsjednik, kojeg odredi skupština

13248 pregleda 2 komentar(a)
Ide da bi rasteretio saradnike i porodicu: Bulatović, Foto: Dragana Šćepanović
Ide da bi rasteretio saradnike i porodicu: Bulatović, Foto: Dragana Šćepanović

Na sljedećoj sjednici kolašinskog lokalnog parlamenta, zakazanoj za 9. jun, biće konstatovan prestanak mandata dosadašnjem predsjedniku Opštine Milosava Bulatovića.

On je ostavku podnio 20. aprila.

Nakon prestanka Bulatovićevog mandata, tu funkciju će 30 dana, najvjerovatnije, obavljati aktuelni potpredsjednik Bojan Kuburović.

On je Bulatovićev stranački kolega iz Demokratske partije socijalista (DPS) i jedan od dva potpredsjednika Opštine.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, kad predsjedniku Opštine, u slučajevima propisanim zakonom, prestane mandat, funkciju predsjednika, do izbora novog predsjednika opštine, obavlja potpredsjednik, kojeg odredi skupština.

”U slučaju prestanka mandata predsjedniku Opštine, izbor predsjednika Opštine izvršiće se najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka mandata. Ako se predsjednik opštine ne izabere u tom roku, na predlog Vlade ili jedne trećine odbornika, skupština donosi odluku o skraćenju mandata skupštine”, precizirano je članom 66 Zakona o lokalnoj samoupavi.

Bulatović je podnio ostavku samo pet dana nakon što je izričito tvrdio da to neće učiniti.

Prestanak njegovog mandata, mjesecima su tražile iz lokalne opozicije, s obzirom da je pravosnažno osuđen uslovnom kaznom zatvora, zbog zloupotrebe službenog položaja.

Oglašen je krivim, jer je u prijavi za stručno osposobljavanje na Policijskoj akademiji u Danilovgradu, svojeručnim potpisom i pečatom, lažno prikazao da Marko Matović radi na poslovima komunalnog policajca.

Matović, u to vrijeme, nije bio u radnom odnosu, a nakon obuke postavljen je na čelo Komunalne policije.

Predsjednik Opšine, podnoseći ostavku, kazao je da se na taj čin odlučio zbog “političke interpretacije presude Apelacionog suda”, ali i kako bi “rastretio svoje saradnike, porodicu i sebe”.

”Podsjećam da mi je kazna izrečena zbog toga što sam mladom, nezaposlenom, fakultetski obrazovanom čovjeku, omogućio da u Policijskoj akademiji završi obuku za komunalnog policajca u trajanju od dvadeset dana. Jedini način da završi obuku je bio da bude upućen preko Opštine Kolašin, pošto taj vid obuke nije bio organizovan za građane. Ispostavljenu fakturu od 466 eura je platila Opština Kolašin, a ja sam lično kasnije taj iznos uplatio na opštinski račun”, napisao je je Bulatović u obrazloženju ostavke.

Bonus video: