MCP: Nedjelo Konjevića zahtijeva sankciju, poznata anticrkvena, antisrpska i mrziteljska politika partije iz koje dolazi

"Bilo bi neophodno da Crkva i javnost saznaju radi li se ovdje o agendi Vlade u odnosu na našu Crkvu. Ukoliko to nije stav Vlade, u šta želimo da vjerujemo, smatramo da bi bilo prirodno da se Vlada jasno i nedvosmisleno distancira od ovakvih izjava koje je ministar Konjević dao nastupajući kao Vladin zvaničnik"

20379 pregleda 44 komentar(a)
Cetinjski manastir, Foto: Shutterstock
Cetinjski manastir, Foto: Shutterstock

Laganje uz opanjkavanje vjerskih zajednica u Crnoj Gori pred međunarodnim diplomatama, i ničim argumentovano izmišljanje njihovog antidržavnog djelovanja, zarad dezinformisanja domaće i strane javnosti, nedjelo je ministra odbrane Raška Konjevića, koje zahtjeva neki vid sankcije i regulisanja ovakvog ponašanja visokog predstavnika državne vlasti, saopšteno je danas iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Oni su reagovali na jučerašnju izjavu Konjevića, koji je na sastanku sa Stjuartom Pičom, specijalnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, između ostalog rekao "distinkciju između obavještajne i religiozne strane jedne vjerske zajednice bilo je teško objasniti".

"Na stranu njegova neukusna potreba za dodvoravanjem pred inostranim adresama, koja je ispod svakog nivoa diplomatskog dostojanstva. Na stranu i činjenica da nam je svima poznata anticrkvena, antisrpska i mrziteljska politika partije iz koje ovaj ministar dolazi. Ostaje nejasno, kome i kakvu korist mogu donijeti ovakve manipulacije i blamiranja crnogorskog ministra odbrane kada govori o "obavještajnoj strani jedne vjerske zajednice" i "političkom uticaju" nekakve "treće strane" koji navodno dolazi preko te vjerske zajednice? Pitamo se, ima li gospodin ministar trunku ljudske časti i političke kulture pa da svima, javno, predstavi bilo šta što bi ličilo na dokaz njegovih opasnih, manipulativnih iskaza? A ako nema, šta ga onda motiviše da ovako ružno priča o vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, ma koju da je imao na umu?", navodi se u saopštenju MCP koje potpisuje advokat Zoran Lazarević, predsjednik Crkvene opštine topaljsko-hercegnovske i član Pravnog savjeta MCP.

U saopštenju se dodaje da su ovo pitanja postavljena na nivou principa, usmjerena na traženje zdravorazumskog i opšteobavezujućeg odgovora.

"Ozbiljan ministar, u ozbiljnoj zemlji bi morao na njih da odgovori. Njega, međutim, podsjećamo kako i ptice na grani znaju da je ovdje iznosio laži na račun Srpske pravoslavne crkve (SPC). Bilo bi neophodno da Crkva i javnost saznaju radi li se ovdje o agendi Vlade u odnosu na našu Crkvu. Ukoliko to nije stav Vlade, u šta želimo da vjerujemo, smatramo da bi bilo prirodno da se Vlada jasno i nedvosmisleno distancira od ovakvih izjava koje je ministar Konjević dao nastupajući kao Vladin zvaničnik. Uostalom, da ih je izgovorio u lično ime ili ispred svoje partije, ne bismo se time ni bavili", piše u saopštenju.

Iz MCP su naveli da pitanje koje se za premijera Dritrana Abazovića postavlja samo od sebe je "šta radi ovaj čovjek u, nominalno, proevropskoj i demokratskoj Vladi?"

"Na koji način ovaj ministar, kao i onaj drugi, bivši predsjednik iste partije, širenjem laži o Crkvi doprinose proklamovanim ciljevima Vlade iz ekspozea aktuelnog premijera o pomirenju, uklanjanju vještački stvaranih tenzija i poštovanju svih vjerskih zajednica?", zaključuje se u saopštenju MCP.

Bonus video: