Konjević: Ugovorni odnosi sa vjerskim zajednicama i Otvoreni Balkan najvažnija pitanja koja nova vlada treba da riješi

"Partnerima i međunarodnoj zajednici danas lakše objašnjava uticaj trećih strana, nakon brutalne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu"

5245 pregleda 9 komentar(a)
Timonije i Konjević, Foto: Ministarstvo odbrane
Timonije i Konjević, Foto: Ministarstvo odbrane

Pred novom Vladom je rješavanje nekoliko pitanja koja izazivaju političke kontroverze, među kojima su najvažniji ugovorni odnosi sa vjerskim zajednicama i regionalna inicijativa Otvoreni Balkan, rekao je ministar odbrane Raško Konjević, tokom sastanka sa Kristijanom Timonijeom, ambasadorom Francuske u Crnoj Gori.

"Uz to, neophodno je i vratiti povjerenje investitora", dodao je Konjević, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ključne poruke sa sastanka, kako se dodaje u saopštenju, bile su da je Crna Gora snažno posvećena razvoju i jačanju bilateralne saradnje sa Francuskom, kao jednom od najvažnijih saveznica u okviru Alijanse, a Francuska će nastaviti da snažno podržava Crnu Goru, kako na planu političkih reformi na putu prema Evropskoj uniji, tako i na planu odbrane.

Dodaju da je Konjević istakao da Crna Gora od svojih partnera očekuje intenzivnije prisustvo na Zapadnom Balkanu. Ukazao je, kako kažu, da se partnerima i međunarodnoj zajednici danas lakše objašnjava uticaj trećih strana, nakon brutalne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu.

"Međunarodna zajednica treba da primi nekoliko važnih poruka. Jedna od njih je da, nakon invazije na Ukrajinu, Zapadni Balkan treba posmatrati na drugačiji način i posvetiti mu dodatnu pažnju", rekao je Konjević.

Timonije je izrazio podršku Francuske Crnoj Gori na putu evropskih integracija, iskazao je očekivanje da će budući sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Francuske o saradnji u domenu odbrane dodatno ojačati naše odnose unutar Alijanse, dodaju u saopštenju.

"Konjević se zahvalio na predlozima francuske strane u vezi procesa opremanja i unapređenja kapaciteta Vojske Crne Gore, a sagovornici su ukazali na značaj stabilnosti regiona i izrazili očekivanje da će se pristupni pregovori Crne Gore sa Evropskom unijom uskoro deblokirati", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: