Gutereš Abazoviću: Pozdravljam Vašu posvećenost održivom razvoju, zaštiti životne sredine i dobrobiti djece i mladih

Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija je takođe pozdravio napredak Crne Gore u domenu političkog učešća žena, te kazao da ohrabruje crnogorske lidere da ubrzaju napredak, uključujući onaj u dijelu rodne ravnopravnosti u Vladi i na drugim visokim pozicijama

5153 pregleda 5 komentar(a)
Gutereš, Foto: Reuters
Gutereš, Foto: Reuters

Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Antonio Gutereš čestitao je predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću imenovanje na tu dužnost.

Gutereš je pozdravio posvećenost Abazovića "održivom razvoju, zaštiti životne sredine i dobrobiti djece i mladih".

"Budući da se novi Okvir saradnje za održivi razvoj UN za period 2023-2027 finalizira, Vaše vođstvo će biti od ključne važnosti za osiguravanje još tješnjeg partnerstva između Crne Gore i Ujedinjenih nacija", navodi se u njegovom saopštenju.

Istakao je i da u vremenu izazova pandemije Kovid-19, klimatske krize i devastirajućih posljedica oružanih sukoba, Ujedinjene nacije ostaju postojan partner u podršci stremljenjima Crne Gore, uključujući i putem Delegacije Ujedinjenih nacija u Podgorici.

Gutereš u svojoj čestitki navodi i da se sa globalnim izazovima današnjice možemo suočiti uspješno samo kroz saradnju i dijalog, "budući da oni nalažu inkluzivne i globalne napore", te istakao da "visoko cijene" što Crna Gora čvrsto podržava multilateralizam.

On je takođe pozdravio napredak Crne Gore u domenu političkog učešća žena, te kazao da ohrabruje crnogorske lidere da ubrzaju napredak, uključujući onaj u dijelu rodne ravnopravnosti u Vladi i na drugim visokim pozicijama.

"Želim Vam svaki uspjeh u vršenju Vaših važnih dužnosti i radujem se tijesnoj saradnji sa Vama, Vašom Vladom i narodom Crne Gore u postizanju rješenja za pitanja od zajedničkog značaja. Ekselencijo, primite izraze mog najdubljeg uvažavanja", navodi se u čestitki.

Bonus video: