Krivokapić-Presker: Crna Gora primjer stabilnosti u regionu, Slovenija podržava politiku proširenja

Sagovornici izrazili očekivanje da će nove vlade u obje države nastaviti intenzivnu saradnju

1077 pregleda 2 komentar(a)
Presker i Krivokapić, Foto: MVP
Presker i Krivokapić, Foto: MVP

Crna Gora, promovišući mir i suživot, predstavlja najbolji primjer stabilnosti u regionu, što bi trebalo da bude signal Evropskoj uniji da je prepozna kao narednu članicu EU, ocijenjeno je tokom sastanka ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića sa ambasadorom Slovenije Gregorom Preskerom.

Tom prilikom je konstatovano da dvije zemlje njeguju odlične međudržavne odnose, te da zajednička dobra i vrijednosti iz vremena Jugoslavije treba reafirmisati, kroz kulturnu integraciju i revitalizaciju ekonomije.

"Sagovornici su izrazili očekivanje da će nove vlade u obje države nastaviti intenzivnu saradnju, navodeći da postoji snažno raspoloženje Slovenije prema pridruživanju zemalja Zapadnog Balkana EU. Na toj liniji, ocijenjeno je da Crna Gora promovišući mir i suživot, predstavlja najbolji primjer stabilnosti u regionu, što bi trebalo da bude signal EU da prepozna našu državu kao narednu članicu EU", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

U tom kontekstu, Slovenija će, kako je rečeno, nastaviti da podržava što skorije članstvo Crne Gore u EU, uz pružanje ekspertske podrške u svim važnim oblastima u procesu pregovora.

Govoreći o bilateralnoj saradnji, istaknuto je da u Crnoj Gori posluju brojni slovenački investitori, koji prenose iskustva o sigurnosti poslovanja u našoj državi.

Na toj liniji, bilo je riječi i o organizovanju susreta Mješovite komisije, koja će razmotriti dodatne mogućnosti za saradnju u oblastima turizma, ekologije i digitalizaije, zaključujue se u saopštenju.

Bonus video: