DNP: Presuda Kneževiću jedan od najvećih udara na većinsku CG, pravosuđe dotaklo dno dna

Iz te partije su kazali da nema "tog tzv. “pomirenja”, koje se može ostvariti tako što će centri moći diskriminisati i progoniti većinski narod Crne Gore i njegove lidere"

4220 pregleda 12 komentar(a)
Foto: DNP
Foto: DNP

Po prvi put u istoriji domaćeg i međunarodnog prava, jedan od sudova ne slijedi presudu Ustavnog suda, kao posljednje i najviše arbitrarne instance u zemlji, saopštili su iz Demokratske narodne partije.

Oni su reagovali na jučerašnju odluku koju je donio sudija Osnovnog suda Rade Ćetković, kojom je jednom od lidera Demokratskog fronta (DF) i predsjedniku Demokratske narodne partije (DNP) Milanu Kneževiću potvrđeno četiri mjeseca kućnog pritvora.

Iz DNP-a su ocijenili da to predstavlja "jedan od najvećih udara na većinsku Crnu Goru, koja je pobijedila 30. avgusta", a da je pravosuđe "napokon dotaklo dno dna".

"Ali, naravno, sve to ne iznenađuje u sistemu lustriranog, kriminalizovanog pravosuđa, u kojem predsjednica Vrhovnog suda i predsjednik Privrednog suda bivaju utamničeni kao šefovi mafije", navodi se u saopštenju.

Kako kažu, onda i nije čudno što se, "po ko zna već koji put, koplja lome na Milanu Kneževiću", predsjedniku Demokratske narodne partije, i jednom od lidera Demokratskog fronta, "iskrenom i nepokolebljivom borcu za slobodnu Crnu Goru".

Iz te partije smatraju da nakon što su Predlogom Zakona o samostalnoj opštini Zeta "pokušali da Kneževića isključe iz trke za gradonačelnika Glavnog grada, sada su, vidno uplašeni zbog njegove sve veće popularnosti i političke snage, napravili još jedan korak na lestvici beščašća i nepravde", te da zato novom potvrdom prvobitne osuđujuće presude "bezuspješno pokušavaju diskreditovati Milana Kneževića".

"Valjda je to ta “idilična” Dritanova, Jokova, Raškova i Rankova pomirena Crna Gora, pomirena po principima Kavačkog klana i Mila Đukanovića. Crna Gora, u kojoj treba procesuirati i progoniti svakog onog ko se ne da u lance vezati, ko nije podložan ucjenama i ko ostaje nepotkupljiv. Ali u Crnoj Gori ostaje ona Njegoševa „Tvrd je orah, voćka čudnovata“, pa isto tako ne može biti slomljena ni duhovna i vrijednosna vertikala Crne Gore. Zato i ne postoji takva poluga moći i nepravde, kojom iko može slomiti Milana Kneževića, DNP i DF", piše u saopštenju.

Dodaju i da nema "tog tzv. “pomirenja”, koje se može ostvariti tako što će centri moći diskriminisati i progoniti većinski narod Crne Gore i njegove lidere".

"Zato se i postavlja ključno pitanje – da li je ovo ta evropska Crna Gora koju grade gospoda iz manjinske vlasti? Da li ciljani progon lidera DNP-a predstavlja preporuku za evropske integracije Crne Gore? Da li je to ono, čime se trenutna vlast može pohvaliti pred međunarodnim adresama? I da li je to adekvatan način da se ubrza vladavina prava? Čuvajte se ocjena, koje ćete uskoro dobiti, Dritane", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: