Vlada sazvala sjednicu SO Berane za 7. jun, SO Ulcinj za 3. jun

Ministar javne uprave Maraš Dukaj je kazao da je upravnim nadzorom utvrđeno da konstitutivna sjednica SO Berane nije održana u skladu sa zakonskim propisima

9046 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 02.06.2022. 11:57h

Vlada je usvojila Informaciju o stanju u Skupštini opštine Berane u pogledu njenog konstituisanja, kojom je predviđeno da se 7.juna sazove sjednica novoizabrane skupštine opštine Berane na kojoj će biti samo jedna tačka dnevnog reda - izbor predsjednika Skupštine Berane.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj je kazao da je upravnim nadzorom utvrđeno da konstitutivna sjednica SO Berane nije održana u skladu sa zakonskim propisima.

“Sjednica je sazvana, ali je prekinuta bez izbora predsjednika skupštine. Kako Skupština u zakonskim rokovima nije konstituisana, Ministarstvo predlaže Vladi da u skladu sa članom 39 Zakona o lokalnoj samoupravi, donese zaključak kojim će sazvati sjednicu novoizabrane SO Berane sa dnevnim redom koji će imati samo jednu tačku-izbor predsjednika Skupštine za 7.jun u 10 časova”, rekao je Dukaj.

Vlada je usvojila infomaciju, kojom je predviđeno da se sjednica Skupštine opštine Ulcinj održi sjutra 3. jun, kako bi bio izabran predsjednik SO i konstituisana Skupština.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj je kazao da je situacija ista kao u Beranama i da pojedinci sebe vide iznad zakona.

Premijer Dritan Abazović je rekao da Vlada preuzima ono što je njena obaveza, zakazuje sjednicu, navodeći da se nada da će sjutra u boljoj atmosferi da se konstituišu organi.

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka je kazao da u Ulcinju postoji “silovanje demokratije i brutalan pokušaj prekrajanja izborne volje građana”, te da zato Vlada treba da iskoristi sva pravna sredstva kako bi se prekinulo nezakonito djelovanje i bahaćenje.

“Radi se o drastičnom kršenju zakonskih procedura i kršenja prava građana na lokalnu smaoupravu. I to sve pred početak turističke sezone, koja će biti odlična”, rekao je Đeka.

Bonus video: