Jovanović: Niko ne može protiv odluke Ustavnog suda; Knežević: I dalje lebdi duh Vesne Medenice

"Duh Vesne Medenice lebdi i Osnovninim i Apelacionim sudom, i on je poput Hamletovog oca, koji se uvijek pojavi kao duh kad treba da dođe do nekog razrješenja", rekao je Milan Knežević

14758 pregleda 25 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš

Odluka podgoričkog Osnovnog suda da Milanu Kneževiću, jednom od lidera Demokratskog fronta (DF), juče potvrdi kaznu od četiri mjeseca kućnog pritvora, predstavlja pravno-politički skandal - kazao je Kneževićev advokat, Miroje Jovanović.

On je podsjetio da je Ustavni sud ocijenio da je Kneževiću bilo povrijeđeno pravo na pravično suđenje kad ga je Osnovni sud osudio za nasilničko ponašanje u Skupštini, na četvoromjesečnu kaznu.

"Nakon te odluke, postupak je ponovljen. Međutim, juče se desio pravno-politički skandal. Umjesto da ponovi postupak u korist okrivljenih, ponovio je u korist (predsjednice Osnovnog suda) Željke Jovović. Prvostepeni sudija u novom postupku tu presudu je objavio u dva nastavka - prvo juče u 14 sati, a drugi put u Dnevniku RTCG-a. To je uradio prije slanja pisanog otpravka presude", saopštio je Jovanović na pres-konferenciji.

Okrivljeni, prema njegovim riječima, imaju pravo da budu nezadovoljni, jer je, kako je naveo, "Osnovni sud juče pokušao da preuzme ulogu Ustavnog".

Jovanovć je istakao da niko ne može da ide protiv odluke Ustavnog suda, a bivšu predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu nazvao je "diktiračicom presuda", rekavši da je njen duh u crnogorskom pravosuđu prisutan, iako je ona iza rešetaka.

"Onda kad se sudija uključi u nacionalni dnevnik, tada se kvalifikuje da ga tretiramo kao političkog portparola. Primićemo odluku, pisaće se žalba. Ali postavlja se pitanje - koliko puta treba Osnovni sud da ne posluša Ustavni...", upitao je on.

Funkcionerka DF-a Marina Jočić, navela je da se progon ljudi iz DF-a nastavlja, i da su akteri toga isti, dodajući da je jučerašnja presuda dokaz da je stanje u pravosuđu katastrofalno i da što prije treba da se mijenja.

Poslanik Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović, ocijenio je da u tužilaštvu, sudstvu i policiji mora da se sprovede tzv. veting postupak, koji, kako je rekao, zahtijeva političku moć, a koji može podržati i Evropska komisija.

"Ako sve ne bude promijenjeno, ja i moje kolege nećemo participirati u fingiranju procesa", kazao je Radulović.

Knežević: Crnogorsko pravosuđe odavno postalo "Sky" zastiđe

Milan Knežević je saopštio da je "juče presuđeno Ustavnom sudu" i da ta sudska instanca ne postoji, "jer će se uvijek pojaviti neki sudija R. Ć. (Rade Ćetković)".

Kako je kazao, "duh Vesne Medenice lebdi i Osnovninim i Apelacionim sudom, i on je poput Hamletovog oca, koji se uvijek pojavi kao duh kad treba da dođe do nekog razrješenja".

foto: Nikola Dragaš

"Sudija R. Ć. bio je i ostao jedan od piona iz brojnih šahovskih tabli Vesne Medenice. Koji su motivi sudije R. Ć. da bude izabran u Sudski savjet, koji inače nema legitimitet? Da nije presuda Danilu Popoviću, omiljenom sindikalcu Demokratske partije socijalista (DPS), da plati 2.000 eura zbog porodičnog nasilja? Ili zato što je 41 put odgodio suđenje Veselinu Mujoviću? Ili što je uslovno osudio sadašnjeg čelnika Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića zbog komentara na jednom portalu? Zbog želje da bude izabran u Sudski savjet, potvrđuje još jednu kriminalnu presudu Željke Jovović", istakao je Knežević.

On tvrdi i da se Jovović Medenici "iz punđe nije vadila dok nije postala predsjednica Osnovnog suda".

Ističe i da nikoga iz DF-a neće uplašiti "ovim i narednim presudama".

"Očigledno da nije došlo do demontaže u pravosuđu. DF će naći mehanizme da odgovori na sve vidove represije", poručio je Knežević.

Bonus video: