Stanić: SDP najavio da će predložiti zakon o legalizaciji upotrebe ulja kanabisa u medicinske svrhe

"Značajno će se doprinijeti osobama oboljelih od teških bolesti u njihovom liječenju dok će se sa druge strane suzbiti crno tržište na kojem su, nažalost, pacijenti sada prinuđeni da traže lijek izlazeći iz granica legalnosti"

12264 pregleda 22 komentar(a)
Stanić, Foto: SDP
Stanić, Foto: SDP

Socijaldemokratska partija (SDP) najavila je da će predložiti zakon o legalizaciji upotrebe ulja kanabisa u medicinske svrhe, navodi se u saopštenju ove partije koje je potpisao Mirko Stanić, šef medijskog tima i član Predsjedništva SDP.

U saopštenju se dodaju da je ova partija "podstaknuta primjerima brojnih evropskih država koje su na ovaj način omogućile osobama oboljelim od niza teških bolesti da ovaj lijek koriste legalno ali u kontrolisanim uslovima".

"Značajan broj država u Evropi, a i u našem bližem okruženju, kao što su Hrvatska i Sjeverna Makedonija na određeni način legalizovale su upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, dok je u Bosni i Hercegovini ovakav zakon u parlamentarnoj proceduri. Imajući u vidu brojne pozitivne efekte primjene ulja kanabisa na liječenje velikog broja bolesti, želimo da omogućimo građanima Crne Gore da koriste ovaj lijek u skladu sa procedurama i pravilima koje budu propisali državni organi", dodao je Stanić.

On je istakao da su u SDP uvjereni "da su razlozi za ovakvu inicijativu višetruko opravdani".

"Prije svega, značajno će se doprinijeti osobama oboljelih od teških bolesti u njihovom liječenju dok će se sa druge strane suzbiti crno tržište na kojem su, nažalost, pacijenti sada prinuđeni da traže lijek izlazeći iz granica legalnosti, a često ne dobijaju ono što im je neophodno već bivaju prevareni", navodi Stanić.

SDP u saopštenju poziva sve zainteresovane strane i nadležne državne institucije da se uključe u izradu ovog dokumenta.

"Kako bi Crna Gora što prije dobila zakon koji omogućava legalnu i strogo kontrolisanu primjenu ulja kanabisa u medicinske svrhe. Time će se omogućiti pacijentima da se liječe, a da oni ne budu tretirani kao osobe koje se bave krijumčarenjem", zaključuje Stanić u saopštenju.

Bonus video: