SDP: Fokus na integracije i reforme, a ne kontroverzne inicijative i položaj vjerskih zajednica s viškom prava

Građane interesuje da se Vlada bavi konkretnim pitanjima od kojih zavisi kvalitet njihovog života i da se unaprjeđuju njihova građanska prava, poručuju iz SDP-a

4018 pregleda 17 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Potenciranje tema kao što su pojedine kontroverzne regionalne inicijative i pitanje položaja nekih vjerskih zajednica Crnu Goru samo može da vrati ponovo unazad, saopštili su iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Kazali su kako očekuju dase politička pažnja usmjeri na pitanje evropskih integracija i reformama potrebnim za taj proces.

SDP je, povodom 3. juna – Dana partije, održao svečanu sjednicu Glavnog odbora, kojoj su prisustvovali i članovi Savjeta te stranke.

Na sjednici Glavnog odbora je, kako je saopšteno, zaključeno da je SDP u svojih više od tri decenije postojanja svojim dosljednim političkim djelovanjem značajno doprinio ostvarivanju strateških rezultata - zaokruživanja državne nezavisnosti, pozicioniranja Crne Gore u okruženje najrazvijenijih zemalja današnjice (EU i NATO), kao i uspostavljanja građanske i sekularne države koja počiva na vrijednostima antifašizma.

Konstatovano je da je SDP svojim aktivnim političkim angažmanom od posljednjih parlamentarnih izbora značajno doprinio promjeni političke realnosti i "padu kleronacionalističke Vlade", koja je svojim djelovanjem "dovela u pitanje ključne odrednice državne politike i time učinila štetu državnim interesima".

Formiranje nove Vlade i važno učešće SDP u njoj bi, dodaju iz te stranke, uz postojeću međunarodnu podršku moglo da rezultira pozitivnim promjenama, saniranju učinjene štete, obnovi intenzivnog kretanja Crne Gore u EU integracijama i povratku kredibiliteta pouzdanog NATO saveznika.

Glavni odbor je konstatovao da nova Vlada mora prioritetno da se bavi pitanjima reformi i deblokadom procesa EU integracija, jačanjem građanskog društva, ekonomsko-socijalnim temama i snaženjem vladavine prava, posebno kroz dosljednu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Potenciranje tema kao što su pojedine kontroverzne regionalne inicijative i pitanje položaja nekih vjerskih zajednica, Crnu Goru samo može da vrati ponovo unazad. Tako naopako posloženi prioriteti mogu samo rezultirati pomjeranjem fokusa sa, za građane, neuporedivo važnijih tema i slabljenjem potrebne političke kohezije, a to u konačnom prijeti da proizvede nestabilnost i time spriječi potrebne promjene i reforme", saopštili su iz SDP-a.

Građane Crne Gore, ističu, interesuje da se Vlada bavi konkretnim pitanjima od kojih zavisi kvalitet njihovog života, da se unaprjeđuju njihova građanska prava, a ne da fokus bude bavljenje položajem vjerskih zajednica koje "imaju višak, a ne manjak prava u ovoj državi".

"Takođe, kako u crnogorskom Parlamentu postoji, makar deklarativno, konsenzus o EU integracijama i reformama potrebnim za taj proces, za očekivati je da se politička pažnja usmjeri na ovo pitanje, umjesto na potenciranje sumnjivih i politički motivisanih regionalnih inicijativa koje nemaju podršku ni u Crnoj Gori, ni u regionu, ni na relevantnim EU adresama", dodaju iz SDP-a.

Kazali su da Glavni odbor te partije pruža podršku aktivnostima SDP-a i njenim predstavnicima u državnim institucijama na daljem profilisanju progresivne i evropske politike SDP-a, imajući u vidu da jedino takva politika može graditi Crnu Goru kao prosperitetno, tolerantno i civilizovano građansko društvo.

"Glavni odbor je zaključio da veliki priliv članstva i, na osnovu istraživanja relevantnih agencija, stalno jačanje rejtinga SDP-a pokazuju ispravnost politike partije i odluka njenog rukovodstva", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: