"Francuska vidi Crnu Goru kao ozbiljnog kandidata za članstvo u EU"

"U fokusu Vlade su pregovaračka poglavlja 23 i 24, gdje su rezulati već vidljivi", rekla je ministarka evropskih poslova Jovana Marović

2662 pregleda 5 komentar(a)
Marović i Timonije, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Marović i Timonije, Foto: Ministarstvo evropskih poslova

Francuska vidi Crnu Goru kao ozbiljnog kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i spemna je da je podrži na tom putu, kazao je francuski ambasador u Crnoj Gori Kristijan Timonije.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade je saopšteno da je Timonije, na sastanku sa ministarkom evropskih poslova Jovanom Marović, kazao da su nova energija i entuzijazam primjetni kako u Vladi, tako i u crnogorskom društvu.

"Osjeća se i da se zaista krenulo s reformama u pravosuđu", rekao je Timonije.

On je ocijenio da to treba iskoristiti kako bi, opipljivim rezultatima, Crna Gora ubijedila Evropsku komisiju, ali i javno mnjenje u državama članicama, da je zaista spremna za članstvo.

„Francuska je tu da i na tehničkom nivou pomogne Crnoj Gori, saradnjom sa tužilaštvom, pružanjem ekspertize vašoj administraciji i nastavkom saradnje Ministarstva evropskih poslova sa Generalnim sekretarijatom za evropske poslove (SGAE) pri Kabinetu premijera Francuske“, kazao je Timonije.

Marović je kazala da je pred Ministarstvom veliki posao, sastanci sa predstavnicima ambasada, međunarodne zajednice, nevladinog sektora.

„Takođe, u toku je formiranje i osnaživanje Ministarstva evropskih poslova koje ima važnu ulogu u koordinaciji i ispunjavanju obaveza u integracionom procesu, ali i kontaktu sa Evropskom komisijom“, objasnila je Marović.

Kako je dodala, u fokusu Vlade su pregovaračka poglavlja 23 i 24, gdje su rezulati već vidljivi.

„Želimo da na talasu te nove klime ispunimo završna mjerila do kraja ove godine“, poručila je Marović.

Ona je dodala da je Francuska važan partner aktuelnoj Vladi, što je potvrđeno i posjetom Parizu u maju, tokom koje su, prema riječima Marović, održani veoma korisni susreti na političkom nivou.

„Važno da imamo jasnu evropsku perspektivu radi zadataka kod kuće. Politika proširenja je jedna od najuspješnijih politika EU“, zaključila je Marović.

Bonus video: