Vlaović: Posvećeni smo realizaciji aktivnosti kojima će se unaprijediti kulturni život u Prijestonici

"Na sastanku je bilo riječi o mogućnostima za uspostavljanje bijenala umjetnosti na Cetinju, uspostavljanju bioskopa, a razmotrene su i mogućnosti za osnivanje Centra za kulturu"

3908 pregleda 1 komentar(a)
Vlaović i Đurašković, Foto: Ministarstvo kulture i medija
Vlaović i Đurašković, Foto: Ministarstvo kulture i medija

Ministarstvo kulture i medija biće posvećeno realizaciji aktivnosti kojima će se unaprijediti kulturni život u Prijestonici Cetinje, poručila je resorna ministarka Maša Vlaović.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture i medija ona je u razgovoru sa gradonačelnikom Prijestonice Cetinje Nikolom Đuraškovićem istakla da će dati lični doprinos da u saradnji sa partnerima u tom gradu budu organizovane značajne kulturne manifestacije.

Sastanak sa Đuraškoviće, kako se dodaje u saopštenju, bio je posvećen jačanju saradnje između Ministarstva i Prijestonice, "posebno imajući u vidu značaj i mjesto Cetinja u kulturi Crne Gore i činjenici da se sjedište Ministarstva kulture i medija nalazi na Cetinju.

Dodaje se da je Vlaović predstavila prioritete u radu Ministarstva kulture i medija u narednom periodu.

"Đurašković je istakao da će u narednom periodu kultura biti u fokusu djelovanja i izrazio posebno zadovoljstvo što će imati punu podršku Ministarstva i institucija kulture koji se nalaze na Cetinju", piše u saopštenju.

Na sastanku, kako se navodi, bilo je riječi o mogućnostima za uspostavljanje bijenala umjetnosti na Cetinju. Sagovornici su se usaglasili da postoji zajednički interes za organizaciju manifestacije ove vrste, te istakli da će dati puni doprinos u ovom procesu.

"Razgovarano je i o mogućnostima za valorizaciju objekta starog zatvora Bogdanov kraj, ali i drugih lokacija u Prijestonici, koje imaju kulturne vrijednosti i predstavljaju potencijal. Vlaović i Đurašković naveli su i da će uspostaviti saradnju u rješavanju nekoliko aktuelnih pitanja u ustanovama kulture koje se nalaze na Cetinju, imajući u vidu činjenicu da je njihov rad u punom kapacitetu u interesu i Ministarstva i Prijestonice", dodaju iz Ministarstva kulture i medija.

Razmotrene su i mogućnosti za osnivanje Centra za kulturu, pri čemu su se, kako kažu, sagovornici usaglasili da bi ustanova tog tipa značajno doprinijela unapređenju kulturnih sadržaja.

"Na sastanku je razgovarano na temu uspostavljanja bioskopa u Prijestonici. Ministarstvo, Prijestonica Cetinje i Filmski centar imaju zaključen ugovor čijom realizacijom će biti obezbijeđeno prikazivanje video sadržaja cetinjskoj publici i šire, kao i stvaranje uslova za uspostavljanje bioskopa, što je jedan od prioriteta partnera", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: