DPS: Neprimjerene reakcija ruskih zvaničnika samo su pokazatelj nemoći jedne ozbiljne sile

"Dosljedna politika, u šta spada i odluka o zabrani leta avionu ruske delegacije preko teritorije naše države, još jedna je potvrda da je Crna Gora pouzdan NATO i EU partner"

3786 pregleda 18 komentar(a)
DPS, Foto: DPS
DPS, Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je danas da su "sadržina i ton jučerašnjih izjava visokih ruskih zvaničnika Sergeja Lavrova, Dmitrija Rogozina, Dimitrija Peskova i Vladimira Džabarova, najbolji pokazatelj ispravnosti evropske i evroatlantske politike Crne Gore koju je trasirala naša partija i na čijem sprovođenju vrijedno radi već više od dvije decenije".

"Dosljedna politika, u šta spada i odluka o zabrani leta avionu ruske delegacije preko teritorije naše države, još jedna je potvrda da je Crna Gora pouzdan NATO i EU partner. Lavina neprimjerenih reakcija ruskih zvaničnika, izazvanih bijesom i frustracijom, nažalost samo su pokazatelj nemoći jedne ozbiljne sile koja je svojom hegemonističkom i imperijalističkom politikom sebe dovela do toga da je njen ministar spoljnih poslova nepoželjan gost na gotovo svim relevantnim svjetskim adresama. Za takvo faktičko stanje nije kriva ni Crna Gora ni bilo koji pojedinac, već isključivo politika ruskog rukovodstva koja je Rusku Federaciju izolovala", ističe se u saopštenju DPS.

Oni su dodali da "nažalost, tragične posljedice takve politike svakodnevno osjećaju građani Ukrajine, suočeni sa nezapamćenom agresijom zemlje koja trenutno ispisuje jednu od najcrnjih stranica u svojoj istoriji".

"Nakon svih dešavanja, uključujući i ova jučerašnja, više je nego jasna liderska i vizionarska uloga Demokratske partije socijalista i predsjednika Mila Đukanovića u istrajavanju na članstvu u NATO savezu kao najsavremenijem sistemu kolektivne odbrane. Baš kao što je i danas više nego očito da prioritet Crne Gore mora biti puni fokus državne politike na evropskoj budućnosti naše zemlje, koji će jednom za svagda otkloniti sve sumnje o mogućnosti besciljnog političkog tumaranja na Zapadnom Balkanu", zaključuje se u saopštenju DPS.

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore potvrdilo je juče da je zabranilo prelet aviona ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova, navodeći da je to odlučeno u okviru odluke o uvođenju sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Lavrov je otkazao posjetu Beogradu, između ostalog, i zbog zabrane preleta kroz Crnu Goru.

Direktor ruske državne svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin zaprijetio je juče Crnoj Gori interkontinentalnim balističkim projektilima navodeći da je Crna Gora izdala zajedničku istoriju.

Rogozin se oglasio na Tviteru nakon što je Crna Gora zabranila prelet avionu: "Znate za šta je dobar "Sarmat"? Od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumuna i Crnogoraca, koji su izdali našu zajedničku istoriju, neće tražiti saglasnost za letjenje", napisao je.

Bonus video: