Rajzing Rajnke: Imate platformu, molim vas da je koristite, učešće CG u projektu je ključno u prevenciji korupcije

Potpredsjednica Vlade Crne Gore za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova Jovana Marović kazala je da je do sada bilo uspona i padova kada je u pitanju učešće Crne Gore u OGP, ali da je sada pozitivna klima za reformske procese u državi, a postoji i interesovanje za aktivnije učešće u OGP

7054 pregleda 7 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Željka Vučinić
Sa konferencije, Foto: Željka Vučinić

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke kazala je da je Partnerstvo za otvorenu upravu (OGP) efektivna platforma za zalaganje, podsticanje i praćenje implementacije konkretnih obaveza za reforme koje se tiču demokratije, antikorupcije, transparentnosti i odgovornosti.

Ona je na konferenciji "Crna Gora i Partnerstvo za otvorenu upravu (OGP) – Vrijeme za akciju", istakla da su to sve ključne oblasti za proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU).

"Sada imate platformu, pa vas molim vas da je koristite. Učešće Crne Gore u ovom projektu je ključno u oblasti prevencije korupcije jer baca svjetlo na to izuzetno pitanje, što vodi ka višoj transparentnosti u smislu funkcionisanja Vlade i gradi povjerenje", kazala je ambasadorka na konferenciji koju organizuje Nacionalni demokratski institut (NDI).

Crna Gora se obavezala na poštovanje principa OGP u 2012. i jedna je od 77 država koje su trenutno posvećene otvorenom i odgovornom upravljanju.

Država treba da finalizuje svoj sljedeći Nacionalni akcioni plan do 31. decembra 2022. u skladu sa globalnim standardima i obavezama OGP.

Potpredsjednica Vlade Crne Gore za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova Jovana Marović kazala je da je do sada bilo uspona i padova kada je u pitanju učešće Crne Gore u OGP, ali da je sada pozitivna klima za reformske procese u državi, a postoji i interesovanje za aktivnije učešće u OGP.

Ona je kazala da se povjerenje građana stiče, ne samo prenošenjem sjednica Vlade i preko parlamentarnog kanala, već i objavljivanjem ranijih odluka koje nisu bile javno dostupne.

Državni sekretar u Ministarstvu javne uprave Agron Camaj rekao je da su otvorenost, efikasnost i odgovornost u upravljanju uslov bez kojeg nije moguće razvijati participativnu i demokratiju uopšte.

"To je proces koji traje i kojem u kontinuitetu moramo biti posvećeni. Ministarstvo javne uprave je kao koordinator OGP procesa u Crnoj Gori, usmjereno na aktivnosti povećanja učešća građana u ciklusu kreiranja javnih politika koje su ostvarive", rekao je Camaj.

Rezidentna programska menadžerka NDI Montenegro Maka Meševeliani istakla je da je NDI posvećen pružanju podrške Vladi, Skupštini i organizacijama civilnog društva u dizajniranju inkluzivnog procesa ko-kreiranja novog Nacionalnog akcionog plana za partnerstvo za otvorenu upravu.

Bonus video: