Đukanović: Evropski kvalitet života za naše građane i dalje je daleko

"Svijet kakav smo poznavali više ne postoji. Čini se izvjesnim da svjedočimo početku novog geopolitičkog ciklusa", rekao je između ostalog Đuaknović u Istanbulu

3142 pregleda 22 komentar(a)
Đukanović tokom govora u Istanbulu, Foto: predsjednik.me
Đukanović tokom govora u Istanbulu, Foto: predsjednik.me

Na ekonomskom planu Crna Gora je uspjela da ostvari veoma dobre rezultate, dostigne stabilne stope rasta u predpandemijskom vremenu i kontinuitet visokih inostranih ulaganja prvenstveno u velike infrastrukturne projekte i izgradnju novih struktura u oblasti turizma. Rast ulaganja bio je praćen porastom životnog standarda, ali je cilj dostizanja evropskog kvaliteta života za naše građane, ipak, i dalje daleko.

To je rekao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na otvaranju jubilarnog 25. Evroazijskog ekonomskog foruma, saopštila je Služba za informisanje Predsjednika.

Đukanović na Forumu učestvuje kao glavnmi govornik na poziv predsjednika Marmara fondacije Akana Suvera.

"Pred Crnom Gorom su godine velikih izazova, daljeg održivog snaženja demokratskih institucija i unapređenja vladavine prava, kao i imperativ strukturne diverzifikacije njene privrede", dodao je Đukanović.

Međutim, kako kaže Đukanović, ono što je najveće bogatstvo Crne Gore, koje jednako odolijeva brojnim pritiscima danas kao i tokom ratnih sukoba na Balkanu devedesetih, jeste njena stabilnost i multietnička demokratija.

Milo Đukanović, Evroazijski ekonomski samit
foto: predsjednik.me

"Građanska i evropska Crna Gora ostaje ključni razvojni i civilizacijski pravac naše zemlje. Ka tome, dobrosusjedski odnosi i saradnja s zemljama jugoistoka Evrope, uključujući i Tursku, ali i druge zemlje regiona, ostaju jedna od važnih smjernica", naveo je Đukanović.

Dodao je da u Crnoj Gori snažno "držimo do toga da su raznolikosti i suživot različitih vjera i nacija najveće bogatstvo svakog društva".

"Vjerujemo u dijalog i saradnju, i jednako ih podstičemo u svim međunarodnim okvirima u kojima aktivno sudjelujemo. Euroazijski region, jednako kao i Balkan, spoj je različitosti i nerijetko poprište suprotstavljenih interesa. Učinimo i dodatne napore da vrijednost mira trajno nadvlada nepromišljenost rata, da tolerancija potisne mržnju. Jedino tako možemo stvarati uslove u kojima će naše zemlje stabilno i kontinuirano napredovati", istakao je Đukanović.

Kada je u pitanju Forum on je rekao da je "za četvrt vijeka postojanja Forum potvrdio opravdanost ideje njegovih kreatora u Marmara grupaciji i postao je centar otvorenog promišljanja o izazovima s kojima se zemlje i ovaj region suočavaju".

Istakao je da ovogodišnji forum dolazi u izuzetno izmijenjenom geopolitičkom kontekstu.

"Suočeni sa ratom na evropskom tlu, čije posljedice još dugo nećemo moći u potpunosti sagledati. Kontinuirani poremećaji na relaciji Istok - Zapad dobili su svoj najopasniji izraz u agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu. Rat koji traje više od 100 dana, razara ukrajinsku zemlju, uzima živote ljudi, a milioni Ukrajinaca su natjerani da napuste svoje domove", kaže Đikanović.

On navodi da su ekonomske posljedice ukrajinske krize veoma ozbiljne, uz realan potencijal da u narednim mjesecima dovedu do ogromnih problema u proizvodnji i snabdijevanju osnovnim životnim namirnicama širom svijeta.

"Neminovno i do poremećaja lanaca energetskog sistema, primarno u Evropi i euroazijskom regionu, što će gotovo sigurno ugroziti planove za dostizanje ciljeva održivog razvoja i zelene tranzicije. Ako se tome dodaju negativni efekti pandemije Kovid-19 koja još traje, situacija postaje dodatno neizvjesnija. Pandemija je više nego ikada istakla neophodnost međunarodne saradnje i zajedničku odgovornost za rješavanje globalnih pitanja i pružanje adekvatnog odgovora na nove izazove i prijetnje", rekao je Đukanović.

U uslovima agresije u neposrednoj blizini, kaže Đukanović, svjesniji smo nego ikada da ratovi i sukobi nijesu put do rješenja.

"Do njega nas može dovesti jedino politički dijalog, a dijalog pretpostavlja toleranciju i međusobno uvažavanje. Nasilje i nametanje volje drugome je put u sunovrat. Ozbiljnost aktuelnog trenutka zahtijeva više saradnje, odgovornosti, odlučnosti i jedinstva", poručio je Đukanović.

Milo Đukanović, Evroazijski ekonomski samit
foto: predsjednik.me

Naglasio je da "svijet kakav smo poznavali više ne postoji".

"Čini se izvjesnim da svjedočimo početku novog geopolitičkog ciklusa. Niko sa sigurnošću ne može tvrditi kako će izgledati. Nepredvidivost nikada nije bila imanentnija trenutku globalnih odnosa nego što je to danas. Jedino što je izvjesno je da je pred nama nova policentrična geopolitička arhitektura koja će pojačavati međuzavisnost svih njenih aktera i koja može dovesti i do dalje marginalizacije manjih zemalja. U tom svjetlu posmatramo i današnje i sjutrašnje diskusije na Forumu kao priliku da bolje identifikuju mogućnosti za što brže i djelotvornije rješavanje gorućih problema. Raduje širok spektar učesnika Foruma, i obuhvat svih nivoa odlučivanja - od lokalnog i nacionalnog do regionalnog i međunarodnog. Uvjeren sam da će Forum opravdati očekivanja", rekao je Đukanović.

.

Bonus video: