Đukić: Podržao sam Šćepanović, ali je nikada ne bih predložio za predsjednicu Opštine Kolašin

"Nadam se da će politička oštrina Šćepanović otupjeti, tokom mandata, da će biti predsjednica svih građana, da će uspjeti da odoli nacionalizmima koji provociraju i institucije i građane i opterećuje sa obje strane, te da će se posvetiti izazovima koji su ogromni za nas"

8168 pregleda 8 komentar(a)
Sa današnje sjednice SO Kolašin, na kojoj je Šćepanović izabrana za novu predsjednicu, Foto: Dragana Šćepanović
Sa današnje sjednice SO Kolašin, na kojoj je Šćepanović izabrana za novu predsjednicu, Foto: Dragana Šćepanović

Za izbor Marte Šćepanović (DPS) za predsjednicu opštine Kolašin nijesu glasali odbornici Demokratske Crne Gore, Demokratskog fronta (DF), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijalističke narodne partije (SNP) kao ni samostalni odbornik Momčilo Vukčević.

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Milan Đukić podržao je njen izbor, ali kako je rekao, “nikad je ne bi predložio za predsjednicu Opštine”.

On se nada da nova predsjednica neće biti “partijski vojnik već predsjednica svih građana”.

“Podržaću predlog za njen izbor jer je ovo težak trenutak za našu zajednicu, u svakom smislu, pravnom, ekonomskom, socijalnom i infrastrukturnom…Pred nama su projekti koji nijesu završeni. Nadam se da će politička oštrina Šćepanović otupjeti, tokom mandata, da će biti predsjednica svih građana, da će uspjeti da odoli nacionalizmima koji provociraju i institucije i građane i opterećuje sa obje strane, te da će se posvetiti izazovima koji su ogromni za nas. Biće nam potrebna velika pomoć države, kako bismo riješili neke probleme”, kazao je Đukić.

On je poručio da neće podržavati “partitokratiju, partijsko zapošljavanje, uvećanje adminstracije i bespotrebne troškove”. Očekuje da rad Šćepanović na terenu bude “opštinski, a ne partijski”.

Đukić se nada da će nova predsjednica uložiti trud da se završe projekti sportske infrastructure za potrebe MOSI, i riješe saobraćajni i infrastrukturni problem.

Đukić je zahvalio Bulatoviću na “korektnoj saradnji”. On je pohvalio “Bulatovićev koncept, koji nije uključivao revanšizam”. Kazao je da je kabinet bivšeg predsjednika bio otvoren za sve građane”.

To je sve, kaže predsjednik SO, donijelo novu vrijednost u političkim odnosima, a “Bulatović je uspio da prevaziđe svoju partiju”.

Prema Đukićevim riječima, “tokom minule četiri godine povučene na stotine hiljada eura za projekte u Kolašinu, a višestruko su uvećana izdvajanja za sport, kulturu i poljoprivredu”.

Demokrate, kako je rekla odbornica te partije Zorana Bakić, ne mogu priznati izbore i imenovanja, koja donosi Skupština "kojoj je mandat davno istekao”.

“Pojedini politički subjekti i na lokalnom i na državnom nivou plaše se suda naroda i izbora pa su tako pomjerili izbore za jesen , a pitanje da li će na tome stati ili ce se pravno nasilje nastaviti. Kao odbornički klub javno smo problematizovali presudu Bulatovića. Učinili smo to kako bi građanima i Bulatoviću pokazali kako funkcioniše partija čiji je pripadnik. Još jednom smo dokazali da DPS počiva na nezakonitim radnjama te da pod pritiskom javnosti nijesu mogli sakriti svoja djela. Bulatovići su kukavički podmetnuli izvršenje krivičnog djela, pravdajući svoju zlu namjeru njegovom nesposobnošću da razriješi kadar prethodne lokalne vlasti. Nijesu bolji ni oni koji iz kukavički političkih razloga samo spuštali glavu pred nezakonitim radnjama svojih koalicionih partnera, a sve pod plaštom velikih samoproglašenih lokalpatriota”, rekla je odbornica Bakić.

Prema njenim riječima, bivši predsjednik Opštine je pokazao, “koliko toliko moralnu političku odgovornost, za razliku od predsjednika SO”. Bakić tvrdi i da je Bulatović doživio “ šamar u političkom smislu, jer je primoran da ponese ostavku”.

Razlog zbog kojeg Šćepanović nije dobila podršku SDP, kako je kazao odbornik Bojan Zeković, je stav da je lokalna vlast bila jako neuspješna .

“Pogledajte šta ste obećavali, a kako danas izgleda grad. Rekonstrukcija ulice od sto metara traje 11 mjeseci, a 242 km pruge Šamac - Sarajevo je završeno za samo osam.. Danas vas pitamo šta je vaša politička zaostavština za ove četiri godine. Poslanica Šćepanović je potpuni kontinuitet te politike, po svemu što je do sada pokazala. Ova većina je zbog mnogo čega izgubila legimitet, ne samo zbog činjenice da je napustilo toliko odbornika, već i zbog rezultata”, kazao je Zeković.

Njegova partijska koleginica Željka Vuksanović kazala je da je “DPS uputila Šćepanović u Kolašin kao prinudnu upravu, zbog toga što nemaju boljeg kandidata”. Odbrnica SDP je rekla da neće glasati za Šćepanović jer je “poslanica opstruirala pokušaje da Opština reprogramira dug za vrijeme bivše kolašinske vlasti”. Vuksanović je podsjetila na sve problema pred kojima je Kolašin sada, pod naletom drugog talasa investicionog buma.

“Nijesmo riješili pitanje vode, otpada, kanalizacije… Sve će se to rješavati za investitore parcijalno i zahvaljujući lobijima iz Podgorice. Kolašinci će uvijek biti poslednji. Investitori će dobiti i put i vodu i sve ostalo,a mi ćemo ostati da se snalazimo. Prepustili smo odlučivanje o gradu nekom drugom. Neko bi trebalo da se prene iz mrtvila koje je obuzelo i izvršnu i zakonodavnu lokalnu valst”, kazala je ona.

Na dnevnom redu SO danas je bio i Završni račun Opštine za prošlu godinu.

Bonus video: