SDT prihvatio prijavu Opštine Budva: Izviđaju kako su humanisti uzeli 82.000 eura

Krapović je sredinom februara sačinio službenu zabilješku o prinudnoj naplati. U zabilješci u koju su „Vijesti“ imale uvid, piše da je Krapović, nakon usmene konsultacije sa specijalnom državnom tužiteljkom Lidijom Vukčević, zadužio Sekretarijat da preduzme “sve procesne radnje u cilju zaštite interesa Opštine i da zbog učinjenih propusta predmet proslijedi nadležnom tužilaštvu“
135 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Krapović, Srđa Popović, Foto: Vuk Lajović
Dragan Krapović, Srđa Popović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 12.10.2017. 20:19h

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet i pokrenulo izviđaj zbog isplate oko 82.000 eura iz budvanskog budžeta sarajevskoj NVO “ Internacionalna liga humanista“.

To je “Vijestima” potvrdio gradonačelnik Dragan Krapović, podsjetivši da je Sekretarijat za zaštitu imovine krajem jula podnio tužilaštvu krivičnu prijavu protiv odgovornih u Opštini i NVO zbog zloupotrebe službenog položaja. Prijava je podnesena protiv bivšeg gradonačelnika Budve i aktulenog lidera lokalnog DPS-a Srđe Popovića, predstavnika “Internacionalne liga humanista“ Slavka Dašića i odgovornih u Opštini Budva, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i omogućili da se NVO isplati navodni dug od 82.000 eura.

Budvanska kancelarija Internacionalne lige, na čijem je čelu bio Dašić, prinudno je prije godinu “skinula” sa računa Opštine 82.188 eura, na ime navodno neisplaćenih obaveza za rad od 2010. do 2016. Ugovorom koji je prije deceniju zaključio tadašnji gradonačelnik Budve Rajko Kuljača sa predstavnikom Internacionalne lige, lokalna uprava se obavezala da predstavništvu te NVO u Budvi mjesečno plaća 1.000 eura za rad i zakup kancalerije u zgradi „Zeta filma“. Prinudna naplata desila se u vrijeme kada je gradom upravljao Popović, koji je 2007. bio predstavnik Internacionalne lige koja je tada, uprkos oštrom protivljenju dijela javnosti, dodijelila nagrade Milu Đukanoviću i Svetozaru Maroviću. Njih dvojica su nagrađeni za ”doprinos mirnom osamostaljivanju Crne Gore i izdvajanju iz državne zajednice sa Srbijom”.

Nakon što je opozicija preuzela vlast u Budvi, Krapović je sredinom februara sačinio službenu zabilješku o prinudnoj naplati. U zabilješci u koju su „Vijesti“ imale uvid, piše da je Krapović, nakon usmene konsultacije sa specijalnom državnom tužiteljkom Lidijom Vukčević, zadužio Sekretarijat da preduzme “sve procesne radnje u cilju zaštite interesa Opštine i da zbog učinjenih propusta predmet proslijedi nadležnom tužilaštvu“. Opštinski istražitelji utvrdili su da je Popović navodno zloupotrijebio službeni položaj, jer nije proslijedio prigovor na rješenje javnog izvršitelja o prinudnoj naplati, iako ga je, kako tvrde, napisala tadašnja sekretarka za zaštitu imovine.

“Izjasnio se da je utvrđeno da nije isplaćen dug Opštine i da je ugovor još na snazi“, navodi se u krivičnoj prijavi.

Nakon što je novac isplaćen, Popović je poslao dopis Internacionalnoj ligi kojim ih obavještava da Opština jednostrano raskida ugovor, piše u prijavi.

Popović i Dašić u više navrata odbacili optužbe za zloupotrebu položaja i nezakonito bogaćenje

Popović i Dašić u više navrata su odbacili optužbe da su zloupotrijebili službeni položaj i prinudnom naplatom sebi omogućili nezakonito bogaćenje.

”Obaveze nijesu izmirivane od novembra 2010. Zatražili smo da se sudski izvrši naplata za dugovanja””, kazao je ranije Dašić .

Popović je ranije „Vijestima“ kazao da nije član Internacionalne lige već šest godina i da je naplata potraživanja obavljena po zakonu: ”Kada je do mene došla informacija da će se preko izvršitelja naplatiti potraživanje, jednostrano sam raskinuo ugovor smatrajući da je štetan”.

Bonus video: