Krivokapić u Solunu: Crnogorski brod će biti vraćen tamo gdje pripada – srcu Evrope

Ministar je kazao da će poruka crnogorskog predsjedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi biti - Kultura nas stapa i jača

7013 pregleda 11 komentar(a)
Sa sastanka u Solunu, Foto: MVP
Sa sastanka u Solunu, Foto: MVP

Poruka crnogorskog predsjedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) će biti - Kultura nas stapa i jača, saopštio je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

Krivokapić danas u Solunu učestvuje na sastanku šefova diplomatija SEECP, a naša država će na samitu u Grčkoj preuzeti predsjedavanje Procesom od te države u narednih godinu dana.

Šef crnogorske se, kako je saopšteno iz MVP-a, u izlaganju osvrnuo na simboliku Soluna kao rodnog mjesta Ćirila i Metodija, koji su utrli put pismenosti i štampanju prve knige među Južnim Slovenima 1494. godine na Cetinju.

"Vjekovima kasnije, 2003. godine, Solun je postao mjesto nove nade za regiju Zapadnog Balkana – principa regate, kao najiskrenijeg principa procesa proširenja – meritokratije, što otvara Crnoj Gori sada već izglednu mogućnost da bude prva naredna članica Evropske unije. Na ovaj način ponovo će crnogorski brod biti vraćen tamo gdje geografski i kulturno pripada – srcu Evrope”, istakao je ministar na sastanku.

Ranko Krivokapić Solun
foto: MVP

Kazao je kako je vrijeme da se solunsko obećanje "zanovi i ispuni". "Naše predsjedavanje dolazi u vrijeme koje nam donosi dodatnu dužnost da ispunjavamo naša obećanja. Danas, kad se suočavamo sa humanitarnom, ekonomskom i bezbjednosnom prijetnjom brutalne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, naša je obaveza da ostanemo ujedinjeni u maksimalnoj solidarnosti ka žrtvama i nultoj toleranciji ka počinjenim zločinima”, naveo je Krivokapić.

Predstavljajući kako će izgledati predsjedavanje naše zemlje važnom regionalnom inicijativom u 2022-2023. godini, Krivokapić je apostrofirao značaj jačanja bezbjednosne saradnje, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, vladavine prava, medijskih sloboda, te sprovođenja zelenih politika, naglasivši da je upravo evropska integracija ono što povezuje sve te ključne teme.

Bonus video: