Budva: Ponovo burna rasprava, povjerenici donijeli, pa povukli konstataciju

Šef kabineta predsjednika Opštine Nikola Jovanović optužio dio povjerenika da su ušli u zonu krivične odgovornosti

11947 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Odbor povjerenika je, nakon burne rasprave i prijetnje članova izvršne vlasti da su ušli u zonu krivične odgovornosti, povukao konstataciju da su odluke koje je donio u prethodnoj godini predsjednik Opštine Budva Marko Carević, pozivajući se na član 59 Zakona o lokalnoj samoupravi, po sili zakona prestale da važe.

Naime, na početku sjednice predsjedavajuća Odbora povjernika Sonja Vukićević pročitala je da je na sastanku povjerenika većinski donijeta konstatacija da se odluke koje je Carević na prethodnoj sjednici povukao sa dnevnog reda, a kojima je istekao zakonski rok važenja stavljaju van snage i da će to biti objavljeno u Službenom listu. Ona je kazala da su za takvu konstataciju glasala tri povjerenika – osim nje i Miško Rađenović i Saša Unčanin, dok su Snežana Mugoša i Radmila Lainović bile uzdržane.

To je izazvalo buru, pa je šef kabineta predsjednika Opštine Nikola Jovanović tražio da se odmah prekine sjednica, optužujući povjerenike koji su glasali za takvu konstataciju da su ušli u zonu krivične odgovornosti.

„U pitanju je skandalozni postupak Odbora povjerenika da mimo očiju javnosti donose odluke. To je prekoračenje ovlašćenja povjerenika i kršenja zakona. Odlučivali ste van sjednice i obesmislili ste rad povjerenika. Uvođenjem ove prakse, to znači da možete odluke da donosite u nekom restoranu, predlažem vam TN 'Slovenska plaža'. Ako je Odbor smatrao da donese neku odluku, trebalo je da se pred očima javnosti ovdje razmatra i da se donese odluka na sjednici. Ne samo da je skandalozno, nego nezakonito. Ulazite u zonu krivične odgovornosti. Hitno da prekinete sjednicu, ako budete nastavili sa radom biće podnijete krivične prijave. Prekinite ovu šaradu. Vi ste se usudili da mimo očiju javnosti donosite odluke. Zakon vam ne daje ta ovlašćenja. Prekinimo ovaj skandal“, poručio je Jovanović.

Nakon takvog istupa, predsjednica Odbora povjerenika Sonja Vukićević je nastavila sjednicu, što je izazvalo novi revolt Jovanovića.

On je kazao da predstavnici izvršne vlasti neće prisustvovati više sjednici, ukoliko ne bude prekinuta.

„Izbjegli ste zakonsku proceduru. Ako budete objavili u Službenom listu, onda je to svjesno kršenja zakona. Mi nećemo u tome da učestvujemo“, kazao je Jovanović i uporedio ovakvo postupanje sa onim što su uradili „heroji proljeća“ prije dvije godine u Turističkom naselju „Slovenska plaža“.

Na to je reagovao povjerenik Miško Rađenović, koji je kazao da nijesu uradili ništa nezakonito, nego su samo konstatovali da je odlukama koje su povučne sa dnevnog reda pošle sjednice, prestao rok važenja.

„Ništa nezakonito nema, ništa nijesmo nezakonski uradili. Kako vi budete donosili nove akte, mi ćemo po njima postupati“, kazao je Rađenović.

I povjerenik Saša Unčanin je kazao da nemaju nikakve veze sa „junacima proljeća“, te da se ne bave politikom, već da rade profesionalno.

Da u Odboru povjerenika nije bilo saglasja oko donošenja konstatacije, potvrdila je povjerenica Snežena Mugoša, koja je tražila da se konstatacija izbriše. Kazala je da je na sastanku Odbora povjerenika tražila da se u dnevni red sjednice uvrsti odluka, a ne da se donosi konstatacija.

„To nije prihvaćeno. Mi smo insistirali da se to stavi na dnevni red. Bili smo isključivo protiv načina na koji se donosi, a ne protiv stavljanja van snage odluka. Za sve postoji način i zakonska procedura. Na ovoj način ne možemo da funkcionišemo. Neke stvari prosto ne funkcionišu. Stručna služba Skupštine opštine nam ne daje stručnu pomoć“, naglasila je Mugoša.

Sekretarka skupštinske službe Marija Kusovac nije našla ništa nezakonito, već je pojasnila da je u pitanju konstatacija da se stavljaju van snage odluke kojima je po sili zakona prestale da važe.

„Moramo da napravimo razliku između konastatacije i onoga o čemu se odlučuje“, kazala je ona.

Jovanović je nakon takvog istupa pozvao sekretarku skupštinske službe da podnese ostavku, optužujući je da politički instruiše Odbor povjerenika kako bi donosio odluke protiv predsjednika Opštine Budva, a sve da se stavi neki "oreol" da je nezakonito donosio odluke.

Raspravu je prekinula Vukićević, koja je prekinula sjednicu i odredila pauzu, . Nakon punih sata vremena sjednica je nastavljena, a Vukićević je samo objavila da se konstatacija povlači.

Uslijedio je nastavak sjednice, a Odbor je ekspresno za nepunih pola sata usvojio jednoglanso sve odluke koje su bile na dnevnom redu - Opštinski plan za zaštitu i spasavanja, Odluku o davanju gradske tržnice na korišćenje Komunalnom preduzeću, odluke o izmjenama i dopunama odluka o osnivanju Komunalnog preduzeća, Parking servisa i Pogrebnih usluga. Usvojene su i odluke o bratimljenju Budve sa gradom Užice i gradskom opštinom Vračar.

Bonus video: