Krivokapić: Crna Gora sa svojom kulturnom baštinom želi da donese element ujedinjavanja i spajanja

“Ključni izazov za region biće kako da zajedno proširimo kvalitet vladavine prava u jugoistočnoj evropi i na osnovu toga steknemo potpuno poštovanje i potpuno članstvo u Evropskoj uniji (EU)”, rekao je Krivokapić

3696 pregleda 8 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora, sa svojom kulturnom baštinom koja je stvorena na razmeđu istoka i zapada, želi da donese element ujedinjavanja i spajanja, rekao je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

Krivokapić je, nakon sastanka šefova diplomatija na Samitu šefova država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Solunu, kazao da je Crna Gora pokušala da dovede svoju tradiciju spajanja kultura i civilizacija. “Sa svojom velikom kulturnom baštinom, koja je stvorena na razmeđu istoka i zapada, želimo donijeti element ujedinjavanja i spajanja preko kulture našeg regiona ,da bismo se na tome lakše branili”, rekao je Krivokapić.

On je kazao da su prioriteti predsjedavanja Crne Gore SEECP-om vrlo jasni i da obuhvataju bezbjednost, ljudska prava, zelenu energiju, kao i očuvanje linija spajanja.

Prema riječima Krivokapića, region je pred izazovom vladavine prava.

“Ključni izazov za region biće kako da zajedno proširimo kvalitet vladavine prava u jugoistočnoj evropi i na osnovu toga steknemo potpuno poštovanje i potpuno članstvo u Evropskoj uniji (EU)”, rekao je Krivokapić.

On je naveo da agresija na Ukrajinu mora ostati u fokusu svih aktera, ističući neophodnost pomoći Ukrajini ali i kažnjavanja za sve zločine koji su urađeni.

Na pitanje da li je na sastanku šefova diplomatija SEECP-a bilo riječi o zabrani preleta ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu, nakon čega je otkazana njegova zvanična posjeta Beogradu, Krivokapić je kazao da o tome nijesu diskutovali.

“Jasan je stav Crne Gore da sprovodi politiku EU. Lavrov je imao drugih mogućnosti da dođe do Beograda. Zbog Ukrajine sam rekao, ako svi državnici mogu u Ukrajinu ići vozom, postojala je i ta mogućnost da Lavrov dođe u Beograd vozom”, rekao je Krivokapić.

On je naveo da je Grčka imala izuzetno predsjedavanje, navodeći da će crnogorsko predsjedavanje biti pokušaj da nastavi istim kvalitetom koji je Grčka obezbijedila.

“U Solunu je ustanovljen princip regate, koji Crnoj Gori daje princip liderstva u evropskim integracijama i mogućnost da i sama uđe u EU”, naveo je Krivokapić.

Bonus video: