ASK utvrdio: Radunović i Košuta zaboravili da prijave firme

Radunović je u izjašnjenju na rezultate ispitnog postupka kazao da je “pokrenuo postupak promjene vlasništva kod notara u Australiji”

13684 pregleda 12 komentar(a)
Radunović, Foto: Gov.me
Radunović, Foto: Gov.me

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je doskorašnji državni sekretar u Ministarsvu kapitalnih investicija Zoran Radunović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, jer, između ostalog, nije prijavio da je vlasnik kompanije u inostranstvu.

U odluci koju potpisuje direktorica Jelena Perović navodi se da Radunović nije prijavio udio u “Aerotransport Executive Agency GmbH”.

Radunović je u izjašnjenju na rezultate ispitnog postupka kazao da je “pokrenuo postupak promjene vlasništva kod notara u Australiji”.

Dodao je da ne zna odakle se pojavila razlika u prijavljenom prihodu za njega i suprugu od ukupno više od 700 eura.

Mediji su ranije objavili da je sjedište firme u Beču, u stanu koji je Radunoviću plaćao tadašnji poslodavac, nacionalni avio-prevoznik “Montenegro erlajns”. Radunović je tada kazao da ne vidi problem u tome što je firmu registrovao na adresi stana koji mu je plaćao MA, jer ga je, kako tvrdi, i on plaćao.

Agencija je takođe utvrdila da je bivši direktor Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta prekršio Zakon, jer ni on nije prijavio da je vlasnik rožajskog “Gramera”, ali i da nije prijavio da je vlasnik akcija i dva vozila, da je prijavio manju nepokretnost u Ulcinju za 100 metara kvadratnih, kao i da nije prijavljen kredit od 1.585 eura na sina Denisa Košutu.

Košuta je Agenciji kazao da jedno vozilo nikada nije bilo u njegovom vlasništvu, da je drugo prodato prije više od 15 godina, ali da nema ugovor o kupoprodaji. Dodao je da je izostavio da prijavi udio u “Grameru” i akcije u Kombinatu aluminijuma, a da je zaduženje sina bilo za telefon, ali da nije znao da to treba prijaviti.

Za neprijavljivanje tačnih prihoda i imovine Zakonom je propisana novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Bonus video: