Obuka specijalnih snaga VCG i "zelenih beretki" FOTO

"Kao i njihove američke kolege, pripadnici specijalnih snaga Vojske Crne Gore, osim direktne akcije, osposobljavaju se za nekonvencionalno ratovanje i protiv-hibridnu borbu, mentorisanje partnerskih snaga, prikupljanje obavještajnih podataka, targeting važnih meta, specijalno izviđanje, kao i za sve vidove asimetričnog ratovanja"

7967 pregleda 7 komentar(a)
Detalj sa obuke, Foto: Ministarstvo odbrane
Detalj sa obuke, Foto: Ministarstvo odbrane

Pripadnici specijalnih snaga Vojske Crne Gore (VCG) izveli su niz obuka sa pripadnicima američke elitne 10. grupe Specijalnih snaga te zemlje, poznatih kao "zelene beretke", sa fokusom na protiv-hibridnoj borbi, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

U saopštenju se dodaje da su "njihova znanja testirana tokom nedavno održane vježbe 'Trojan Footprint 22', kada su širom Crne Gore simulirali nekonvencionalne operacije, po scenariju nalik realnoj situaciji".

"Operateri specijalnih snaga dvije zemlje tako su potvrdili sposobnost da sinhronizovano neprimijećeno djeluju u lokalnim sredinama i lako se prilagođavaju promjenama situacije na terenu, a nastaviće blisku saradnju i u budućnosti", piše u saopštenju.

Odabir i obuka kandidata, kao i način djelovanja specijalnih snaga VCG, kako se navodi, analogni su metodama koje koriste "zelene beretke", pri čemu je dio instruktora završio prestižni Kurs kvalifikacije te jedinice u SAD.

"Kao i njihove američke kolege, pripadnici specijalnih snaga Vojske Crne Gore, osim direktne akcije, osposobljavaju se za nekonvencionalno ratovanje i protiv-hibridnu borbu, mentorisanje partnerskih snaga, prikupljanje obavještajnih podataka, targeting važnih meta, specijalno izviđanje, kao i za sve vidove asimetričnog ratovanja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: