Udruženje pravnika pozdravilo odluku da se pristupi izradi Zakona o Vladi

Crna Gora je jedina država regiona koja nema poseban Zakon o Vladi, kao ni poseban Zakon o Skupštini, ističu iz Udruženja pravnika Crne Gore

3980 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Udruženje pravnika Crne Gore pozdravilo je odluku Vlade da pristupi izradi posebnog Zakona o Vladi, kojim bi se na cjelovit i sistemski način uredio rad i organizacija najvažnijeg organa državne uprave i njegov odnos sa drugim granama vlasti, koji su do sada bili samo parcijalno uređeni drugim zakonima ili podzakonskim aktima.

Činjenica da rad i organizacija Vlade, kao najvišeg organa izvršne grane vlasti, kako su kazali, do sada nije bila na odgovarajući način zakonski uređena u prethodnom vremenu, produkovala je probleme u pogledu određenja nadležnosti, mandata, odgovornosti, strukture i unutrašnjeg funkcionisanja, "što se posebno iskazalo u periodu 'tehničke Vlade'".

Udruženje pravnika, podsjećaju, već duže ukazuje na činjenicu da je Crna Gora jedina država regiona koja nema poseban zakon o Vladi, kao i na činjenicu da nema poseban Zakon o Skupštini. Poručili su kako su spremni pružiti ekspertsku pomoć donosiocima tih zakona u postupku njihove izrade i tokom javne rasprave.

"Podsjećamo da je po prvi put u Knjaževini Crnoj Gori decembra 1902. godine donijet Zakon o Knjaževskoj Vladi i Državnom savjetu, da bi poslije proglašenja Ustava i uzdizanja Crne Gore na nivo kraljevine maja 1914. godine bio donijet novi Zakon o Kraljevskoj Vladi i uređenju državnijeh nadleštava. Značaj podsjećanja na ova dva zakonska teksta nije sadržan samo u njihovom značaju za nacionalnu istoriju države i prave već i činjenici da je i tada posebnim zakonom bila utvrđena organizacija vlade, struktura i nadležnosti, primjerena tom vremenu i ustavno-pravnom uređenju Crne Gore", zaključuje se u saopštenju Udruženja pravnika.

Bonus video: