Vlaović: Cilj jačanje medijske pismenosti, a kulturu i umjetnost učiniti dostupnim svoj djeci

Govoreći o aktivnostima koje je Ministarstvo planiralo kao odgovor na sve veću pojavu dezinformacija, lažnih vijesti i govora mržnje, Vlaović je rekla da je nacrtom Medijske strategije predviđeno formiranje Nacionalnog savjeta za medijsku pismenost

2748 pregleda 0 komentar(a)
Žunić i Vlaović, Foto: Ministarstvo kulture i medija
Žunić i Vlaović, Foto: Ministarstvo kulture i medija

Indeksom medijske pismenosti globalne Fondacije za otvoreno društvo za 2019. Crna Gora se svrstava na dno ljestvice država u kojim je mjerenje urađeno, odnosno na 31. mjesto od 35. zemalja. Zato ćemo u narednom periodu osigurati snažniji institucionalni pristup koji ima za cilj jačanje medijske pismenosti svih građana Crne Gore.

To je saopštila ministarka kulture i medija Maša Vlaović tokom sastanka sa v.d. šeficom predstavništva Unicefa u Crnoj Gori Sabinom Žunić.

Kako se navodi u saopštenju iz ovog vladinog resora Vlaović je istakla da je medijska pismenost jedini održivi, dugoročni odgovor na izazove digitalnog doba, jer na taj način svako dijete kroz školu stiče osnove medijske pismenosti i uči da koristi nove tehnologije, čime se osposobljava da nađe posao i da kao građanin učestvuje u digitalnom društtvu.

"Zato je Nacrtom Medijske strategije kao jedan od strateških ciljeva zacrtano osnaživanje medijske pismenosti svih segmenata društva i brojne aktivnosti koje će služiti ostvarivanju zacrtanog cilja. Doprinos koji Unicef u ovoj oblasti u kontinuitetu daje je nemljerljiv", rekla je Vlaović.

Govoreći o aktivnostima koje je Ministarstvo planiralo kao odgovor, kako kažu u saopštenju, na sve veću pojavu dezinformacija, lažnih vijesti i govora mržnje, Vlaović je rekla da je nacrtom Medijske strategije predviđeno formiranje Nacionalnog savjeta za medijsku pismenost.

"Takođe, planirana je izrada sveobuhvatne analize nivoa medijske pismenosti po ciljnim grupama i polnoj strukturi sa preporukama, izrada višegodisnjeg plana za podizanje nivoa medijske pismenosti, organizovanje nacionalnih kampanja, kontinuirana edukacija nastavnog kadra, redovna revizija (prilagođavanje) i unapređenje postojećih nastavnih programa i izrada potrebnih priručnika iz medijske pismenosti za osnovne i srednje škole", rekla je Vlaović.

Zadatak njenog Ministarstva, kako piše u saopštenju, jeste da uspostavi programe i politike koji će razvijati svijest o važnosti kulture, omogućavati dostupnost, približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima, razvijanje njihove estetske kulture, dodatno senzibilisati djecu i mlade za područje umjetnosti i kulture.

"Namjera Ministarstva je da umjetnost i kultura budu jednako dostupne svoj djeci na području Crne Gore", poručila je Vlaović.

Smatra, kako navode, da je važno da djeca od najranijeg uzrasta razvijaju odnos prema umjetnosti i da se upoznaju sa kulturnim sadržajima.

S druge strane, Žunić je podsjetila da Unicef ima dobru saradnju sa institucijama u Crnoj Gori, navodeći da sprovode nekoliko projekata i da saradnju žele da nastave i osnaže sa novim projektima.

"Cilj nam je da sa Ministarstvom kulture i medija osnažimo i formalizujemo saradnju i isplaniramo je na duži period", rekla je Žunić, navodeći pozitivan primjer projekta koji su radili u partnerstvu sa Muzičkim centrom Crne Gore.

Na sastanku je predloženo da Unicef i Ministarstvo kulture i medija kreiraju zajednički projekat kojim bi se djeci, posebno iz marginalizovanih grupa, približile kultura i umjetnost, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: