Konjević: Važno da Zapadni Balkan dobije poruku otvorenih vrata EU

Neđeši rekao da će Crna Gora imati punu podršku Mađarske u evropskim integracijama

1642 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo odbrane

Državama Zapadnog Balkana, u aktuelnim bezbjednosnim i političkim okolnostima, važno je da dobiju poruku otvorenih vrata Evropske unije (EU), kazao je ministar odbrane Raško Konjević.

Konjević je danas razgovarao sa ambasadorom Mađarske Jožefom Neđešijem.

Kako su kazali iz Ministarstva, Konjević je obavijestio Neđešija da Crna Gora u potpunosti slijedi politiku EU u pogledu sankcija Ruskoj Federaciji.

„U Ukrajini su srušeni temelji međunarodnog poretka. To nas je sve snažno promijenilo, o čemu govori da tradicionalno neutralne države sada pokazuju volju za ulazak u Alijansu“, rekao je Konjević.

On je kazao da je zadovoljan što će se tokom sastanka na nivou ministara odbrane, koji se sjutra i četvrtak održava u Briselu, susresti sa mađarskim kolegom, Kristofom Salakom Bobrovnickim.

"Sagovonici su se saglasili da Mađarska i Crna Gora imaju tradicionalno dobre odnose, kao i da je ostalo prostora za dalje unapređenje odbrambene saradnje”, kaže se u saopštenju.

Neđeši je, kako se navodi, naglasio da je za Mađarsku od velike važnosti stabilnost regiona, i naglasio da će Crna Gora, kao tokom NATO integracija, imati punu podršku njegove države i u evropskim integracijama.

Dodaje se da su sagovornici razmijenili mišljenje o međunarodnim misijama u kojima učestvuju pripadnici oružanih snaga naše dvije zemlje, ali i posljedice koje na međunarodni mir i stabilnost ima invazija Ruske Federacije na Ukrajinu.

Bonus video: