Đukanović: Zemlje ZB imaju svoje mjesto u EU, zauzeće ga kada ostvare reformu i dostignu standarde

Predsjedavajući OEBS-a i ministar vanjskih poslova Poljske Zbignjev Rau je pohvalio pluralističko i aktivno djelovanje civilnog društva u Crnoj Gori uz ocjenu da je Crna Gora na pravom putu i poruku da će OEBS pomoći u savladavanju svih izazova

3913 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je predsjedavajućeg OEBS-a i ministra vanjskih poslova Poljske Zbignjeva Raua.

Iz Službe za informisanje Predsjednika se navodi da se Đukanović zahvalio za pažnju koju OEBS i predsjedavajući lično posvećuju Crnoj Gori i regionu ZB, naročito imajući u vidu komplikovanu agendu ove organizacije i Poljske kao zemlje susjeda Ukrajini gdje se događa najgora agresija u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

On je ukazao na stratešku važnost integracije ZB u EU kao uslova za stabilnost regiona ali i geopolitičku investiciju u evropsku stabilnost.

"Ponovio je neophodnost jedne i jednoznačne evropske poruke Zapadnom Balkanu - da sve zemlje ZB imaju svoje mjesto u EU i da će ga zauzeti kada ostvare reforme i dostignu standarde", navodi se u saopštenju.

Đukanović je zahvalio predsjedavajućem OEBS-a za "odličnu saradnju", podsjećajući da je OEBS prva organizacija kojoj je Crna Gora pristupila nakon obnove nezavisnosti, kao i za pomoć koju je Crnoj Gori OEBS pružio na planu demokratizacije, ljudskih prava, vladavine prava i medija. "Zahvaljujući toj saradnji Crna Gora je ostvarila i ključne pomake ka EU", kazao je on.

"Predsjednik je visoko ocijenio doprinos misija OEBS-a stabilnosti i prosperitetu regiona i snažno podržao aktivnosti koje ta organizacija preduzima na uspostavljanju povjerenja i zaustavljanju rata u Ukrajini", piše u saopštenju.

Rau se zahvalio za sveobuhvatnu i iskrenu analizu stanja na ZB u vremenu geopolitičkih izazova izazvanih ruskom agresijom, ističući da je agresija nešto što je uništilo prethodnu bezbjednosnu arhitekturu u Evropi, ali i postavilo pitanje pristupanja ZB EU kao najtemeljnije geopolitičko.

"Fundamentalni je izazov održati organizaciju OEBS u uslovima agresije", kazao je Rau.

On je poručio i da je njegova zemlja iskreni partner Crnoj Gori i blizak saradnik i partner u NATO, napominjući da je vidljivo isprepletana pozicija u NATO i važnost pristupanja EU. "To je najprirodniji naredni korak u obezbjeđivanju stabilnosti i prosperiteta ovog regiona", poručio je Rau.

"Uz saglasnost za potrebu odlučne politike proširenja EU, iskazao je zadovoljstvo što OEBS može da pomogne Crnoj Gori u ispunjavanju njenih obaveza, visoko cijeneći blisku i dugu saradnju sa Misijom u Crnoj Gori. On je pohvalio smjelu reformsku agendu naše zemlje koja vodi ka vladavini prava i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, što je važno za svako društvo koje želi da ide naprijed. Rau je pohvalio pluralističko i aktivno djelovanje civilnog društva u Crnoj Gori uz ocjenu da je Crna Gora na pravom putu i poruku da će OEBS pomoći u savladavanju svih izazova. Predsjednik Đukanovć je zaključio da ćemo i dalje biti odgovoran partner međunarodnih organizacija i iskren prijatelj Poljske", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: