Dedić: DF me neće uvući u prljavu političku kaljugu, na sudu će imati priliku da dokažu tvrdnje

U reagovanju se navodi da je saopštenjem DF-a Dediću "crtana meta na čelu pozivom da je trebalo da bude 'brutalno onesposobljen od strane policije'"

5795 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ilija Dedić reagovao je na jučerašnje saopštenje Demokratskog fronta, povodom odluke podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva da krivičnu prijavu protiv njega, zbog navodnog ugrožavanja sigurnosti bivše ministarke Vesne Bratić, odbaci kao neosnovanu.

U reagovanju koje je medijima dostavio njegov branilac, advokat Đorđe Simić, navodi se da je Dediću "crtana meta na čelu pozivom da je trebalo da bude 'brutalno onesposobljen od strane policije'".

Dedić je najavio da će protiv DF-a pokrenuti odgovarajuće postupke i pružiti im priliku da u sudskom postupku dokažu svoje tvrdnje.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

"Ilija Dedić je poslovan čovek, koji se nikada nije bavio politikom, koji trenutno nema poslovne aktivnosti u Crnoj Gori, pa nerazumevajući zašto se nastavlja njegov progon, prinuđen je da reaguje na neistine kojima se nanosi šteta njegovoj ličnosti i dostojanstvu i njegovom poslovnom ugledu.

"Na osnovu dokazano neistinite izjave bivše ministarke, prvo je lišen slobode, a potom ga je tužilaštvo neosnovano i nezakonito gonilo duže od godinu dana! Onaj ko je pročitao Rješenje o odbačaju prijave protiv Ilije Dedića je morao razumeti da su materijalni dokazi potvrdili njegovu odbranu, shodno kojoj on kritičnom prilikom ni jednu ružnu reč nije izgovorio, niti je bilo šta nezakonito učinio. Autori saopštenja su morali znati da je veštačenjem (a ne bilo čijom subjektivnom interpretacijom) utvrđeno da nije bilo oštećenja na vozilima, do kojih bi moralo doći u verziji opisanoj od strane ministarke, te da u konkretnoj situaciji uopšte nije došlo do kontakta vozila koji bi nastao kao posledica guranja. Dedić je uveren da su autori saopštenja znali da je on pisao više pritužbi na rad tužilaštva, smatrajući sramnom činjenicu da je nevino i bez ijednog dokaza preko godinu dana trajao njegov nezakonit krivični progon, ali im to nije smetalo da njega, očiglednu žrtvu neosnovanog progona, stave u kontekst navodnog pogodovanja njegovog statusa u krivičnom postupku.

"Autori saopštenja su morali znati da, po pravilima krivičnog postupka, nezadovoljni oštećeni ima pravo prigovora nadređenom tužilaštvu i pravo preuzimanja gonjenja u situaciji kada je nezadovoljan odlukom tužioca, do čega nije došlo, ali je zato došlo do beskrupoloznog napada kroz političko mešetarenje.

"Kada politička partija u pisanom dokumentu za nekoga napiše da je 'nasilnik' i 'razbojnik' koji se ponašao 'gangsterski' prema 'pripadnici nježnijeg pola' i sve to prikaže kao 'divljački nasrtaj' i istorijski skandal u svetskim razmerama', to ne može biti ni u afetku, ni slučajno, ne može biti ni posledica neobaveštenosti, već se očigledno radi o sračunatom planu da se zarad jeftinih političkih poena baci ljaga na čast i ugled jednog poslovnog čoveka i građanina Crne Gore.

"Ilija Dedić neće dozvoliti nepotpisanim autorima sramnog saopštenja da ga uvuku u prljavu političku kaljugu. Vaspitan tako da zna šta su čast i dostojanstvo, on je odlučio da neće držati svoju konferenciju za štampu i neće se baviti prljavim medijskim spinovima već će pokazati minimum poštovanja prema narodu i državi kojem pripada, time što će poštovati Ustav Crne Gore i njene zakone.

"Protiv bivše ministarke Bratić, koja je tokom mandata svojim rečima i delima sebe prikazala tako da je svaki dalji komentar izlišan, Ilija Dedić je podneo krivičnu prijavu zbog lažnog svedočenja, potkrepljenu matrijalnim dokazima i taj postupak još nije okončan.

"Protiv autora prljavog političnkog pamfleta u kojem je brutalno oklevetan, Ilija Dedić će pokrenuti odgovarajuće postupke i pružiti im priliku da u sudskom postupku dokažu ko je 'razbojnik', 'nasilnik' ili 'gangster' spreman 'da nasrne na jednu ženu'. Ilija Dedić im ovom prilikom obećava upornost i iscrpljivanje svih nadležnih instanci kako u Crnoj Gori, tako i do Evopskog suda za ljudska prava", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: