Đurović: Odnos prema Otvorenom Balkanu biće u skladu sa evropskom agendom

Ona je, ukazujući na važnost parlamentarne saradnje, primarno na nivou regiona, istakla značaj uspostavljanja još dinamičnije komunikacije na nivou parlamenata, kako među šeficama najviših predstavničkih domova, tako i kroz razmjenu iskustava u ravni radnih tijela i parlamentarnih grupa prijateljstva

2658 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin

Crna Gora, kada je u pitanju inicijativa Otvoreni Balkan, opredjeljivaće se u skladu sa svojom evropskom agendom, kazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović dodajući da su sve druge inicijative dobrodošle ako dodatno pospješuju ostvarenje tog cilja.

Iz Skupštine su kazali da se Đurović sastala sa ambasadorom Albanije Ridijem Kurtezijem.

Ona je, ukazujući na važnost parlamentarne saradnje, primarno na nivou regiona, istakla značaj uspostavljanja još dinamičnije komunikacije na nivou parlamenata, kako među šeficama najviših predstavničkih domova, tako i kroz razmjenu iskustava u ravni radnih tijela i parlamentarnih grupa prijateljstva.

"Đurović je zahvalila na čestitakama koje joj je povodom izbora za predsjednicu Skupštine uputila predsjednica albanskog parlamenta, a sagovornici su izrazili uvjerenje da će u najskorijem periodu biti dogovoren susret predsjednica parlamenata dvije zemlje”, kaže se u saopštenju.

Govoreći o važnosti evropske perspektive zemalja Zapadnog Balkana, Đurović je naglasila da punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU) ostaje strateški cilj Crne Gore i opredjeljenje koje nema alternativu.

Đurović je kazala da se nada da će rješavanje nekih od otvorenih pitanja u regionu otvoriti prostor da Albanija u najskorije vrijeme dobije datum za otpočinjanje pregovora.

Prema riječima Đurović, Crna Gora, kao prijatelj i susjed, država koja podržava evropske aspiracije regiona i koja je najdalje odmakla u procesu pregovora, spremna da pruži ekspertsku, tehničku i svaku drugu vrstu pomoći.

Govoreći o globalnim društveno-političkim dešavanjima, i akcentujući ozbiljnost i opseg krize sa kojom se Ukrajina suočava, Đurović je istakla da najnovija dešavanja iznova aktuelizuju temu Zapadnog Balkana kao „srca Evrope”, što ukazuje na potrebu da prostor Evrope bude istinski objedinjen.

"Đurović je istakla da će se Crna Gora, kada je u pitanju inicijativa Otvoreni Balkan, opredjeljivati u skladu sa svojom evropskom agendom i obavezama koje je preuzela u vezi sa tim, te da su sve druge inicijative dobrodošle ako dodatno pospješuju ostvarenje ovog cilja”, kaže se u saopštenju.

Kurtezi je, kako se navodi, rekao da je uvjeren da će parlamentarna saradnja dvije zemlje u narednom periodu biti dodatno intenzivirana i obogaćena.

On je rekao da očekuje da će zajedničkim zalaganjem biti dodatno ojačani i ekonomski odnosi dvije države kako bi njihov kvalitet korespondirao sa političkim vezama.

Kurtezi je sugerisao da bi u dijelu saradnje u oblasti turizma trebalo raditi na objedinjavanju turističke ponude, te kreiranju zajedničkog nastupa na udaljenim turističkim tržištima.

"Sagovornici su se saglasili da su manjinske zajednice jedna od značajnijih spona dvije zemlje, dok je Đurović naglasila da se Crna Gora sa pažnjom odnosi prema svim manjinskim zajednicama, uz punu afirmaciju nacionalne politike prema manjinama”, navodi se u saopštenju.

Apostrofirana je inkluzivnost aktuelne crnogorske Vlade, i poručeno je da je za unapređenje odnosa dvije zemlje i rješavanje pitanja od zajedničkog interesa izuzetno važno dalje jačati saradnju među vladama.

"Tokom sastanka je zaključeno da postoji potpuna otvorenost da se nastavi međudržavni dijalog, te da treba dalje jačati partenerstvo u cilju postizanja zajedničkih interesa i ciljeva”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: