Đeka: Svakim danom jača društvena svijest u pravcu veće tolerancije i prihvatanja različitosti

"Postoji set zakona koje treba uskladiti sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola, ali mišljenja sam da sve što se započne sa dobrom namjerom, dobro se i završi"

4113 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Crna Gora nastoji da osigura poštovanje ljudskih prava i sloboda svih svojih građana i građanki na nediskriminatornoj osnovi, nezavisno od bilo kog njihovog ličnog svojstva, rekao je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka prilikom susreta sa direktorima nevladinih organizacija u oblasti zaštite prava LGBTIQ populacije.

Kako se navodi u saopštenju iz ovog vladinog resora Đeka je razgovarao sa izvršnim direktorom NVO LGBT Forum Progres Johnom Barcom i direktoricom LGBTIQ Socijalnog Centra Milicom Špajak.

"Đeka je ponovio je spremnost Vlade da aktivno i predano radi na svim ključnim izazovima u nastavku pristupnog puta u Evropsku uniju. Crna Gora je definisala nacionalnu LGBTI politiku, sprovodi drugu po redu Strategiju unapređenja kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori, usvojila je Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, započela rad na pripremi Zakona o pravnom prepoznavanju roda na osnovu samoodređenja", piše u saopštenju.

On je istakao da je napravljen pomak, da u Crnoj Gori društvena svijest jača svakim danom u pravcu veće tolerancije i prihvatanja različitosti, ali da ostaje još dosta posla u implementaciji zakonskog okvira.

"Postoji set zakona koje treba uskladiti sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola, ali mišljenja sam da sve što se započne sa dobrom namjerom, dobro se i završi", dodao je Đeka.

U saopštenju dodaju da je pozdravio saradnju sa civilnim sektorom u sprovođenju nacionalne politike u ovoj oblasti i istakao da svako iz svog djelokruga treba pružiti maksimum napora da bismo imali vidljive pomake. Ocijenio je veoma važnim zajedničko sprovođenje strateških politika, a smatra da ukoliko se zajedničkim snagama djeluje, pomoćiće se brže i bolje zajednici, a podrška Ministarstva ljudskih i manjinskih prava sigurno neće izostati.

Barac je zahvalio Đeki što je, kako se navoid u saopštenju, prepoznao značaj izazova sa kojima se LGBTIQ zajednica susrijeće trenutno i uputio poziv da razgovaraju o jačanju saradnje. On je istakao da je osnovni zadatak organizacija LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar zaštita i promovisanje ljudskih prava LGBTIQ osoba u Crnoj Gori i da je njihov rad usmjeren ka borbi za ravnopravnost, dostojanstvo i poštovanje svih građana i građanki u Crnoj Gori pod jednakim uslovima.

"Kao najveće aktuelne izazove Barac navodi nefunkcionisanje Skloništa, koje je zatvoreno već pola godine zbog izostanka finansijskih sredstava i sistemske podrške. Takođe, ocijenio je lošom porukom neadekvatnu implementaciju Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola. S tim u vezi, Barac je iskazao nadu da će 43. saziv Vlade Crne Gore imati snage i istrajnosti da proces reformi, ali i njegovo sprovođenje pomjeri sa tačke zastoja", dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava zaključuju da je Đeka iskazao zadovoljstvo otvorenim pristupom i komunikacijom ostvarenom na sastanku i da je dao uvjerenje da će iz okvira svoje nadležnosti dati punu podršku aktivnostima LGBTI zajednice.

"Kroz Javne konkurse za sprovođenje strateških ciljeva iz sektorskih analiza, ovo Ministarstvo svake godine izdvaja značajna sredstva za finansiranje projekata NVO u ovoj oblasti"zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: