Mugoša: Uvesti institut socijalne penzije, povećati iznos naknade za lica preko 67 godina koja nemaju penziju...

"Vjerujem da je, posebno u situaciji ogromnog rasta troškova života, inicijativa za izmjenama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti i pristojnim povećanjem iznosa mjesečne naknade licima preko 67 godina koja ne ostvaruju pravo po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja socijalno pravedna i da će biti podržana kako od Vlade, tako i od poslanica i poslanika", rekao je Mugoša

4793 pregleda 10 komentar(a)
Mugoša, Foto: Boris Pejović
Mugoša, Foto: Boris Pejović

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša pozvao je na uvođenje instituta socijalne penzije, odnosno povećanje iznosa naknade za lica preko 67 godina koje nemaju penziju, drugi prihod ili imovinu.

On je naveo da da prema podacima iz UNDP Studije materijalnih davanja za prioritetne izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koja je objavljena u aprilu ove godine, 77% takvih lica su žene, dok sami (86,2%) ili s drugim radno nesposobnim licem (10,6%) uglavnom supružnikom živi 97% ovih lica.

Mugoša je poručio da navedena lica ostvaruju pravo na materijalno obezbjeđenje u iznosu od oko 70 eura (samci), odnosno oko 80 eura za dva člana mjesečno.

"Ovi podaci jasno ukazuju da se navedeni iznosi mjesečne naknade moraju povećati na pristojan nivo i da se radi o jednoj od socijalno najugroženijih grupa u zemlji", istakao je Mugoša, saopšteno je iz SD, i ukazao da postoje kvalitetna uporedna iskustva u regionu i EU kada je u pitanju mehanizam podrške ovoj ranjivoj populaciji.

Iz SD je saopšteno da u tom smislu, Mugoša "inicijalno predlaže, shodno i preporukama navedene Studije, da se ide u pravcu izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti i povećanja tih iznosa i da se oni dovedu u vezu sa kretanjem minimalne penzije, na način da bi iznos bio 20%–30% niži od iznosa minimalne penzije, odnosno da bi iznos za pojedinca (samca) bio 70% najniže penzije i 80% najniže penzije za dva člana porodice (dva lica koja imaju preko 67 godina i ne ostvaruju pravo po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja)".

"Na taj način bi ova lica došla u poziciju onih koji ostvaruju pravo na staračku naknadu koje je utvrđeno u visini 70% najniže penzije u Crnoj Gori", piše u saopštenju SD.

"Vjerujem da je, posebno u situaciji ogromnog rasta troškova života, inicijativa za izmjenama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti i pristojnim povećanjem iznosa mjesečne naknade licima preko 67 godina koja ne ostvaruju pravo po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja socijalno pravedna i da će biti podržana kako od Vlade, tako i od poslanica i poslanika. Uostalom, ova inicijativa ne zahtijeva značajna dodatna sredstva u budžetu jer se ne radi o velikom broju takvih lica koja ostvaruju pravo na ovu naknadu", zaključio je Mugoša.

Bonus video: