Vujović: Zbog obrnutog principa Robina Huda, Crna Gora nije imala priliku sa se bavi rješavanjem visoke stope siromaštva

"Jezive cifre pohare Crne Gore svjedoče da je do sada od oko 580 podijeljenih stanova čak 175 pripalo visokim funkcionerima, a oko 405 partijskim državnim službenicima i namještinicima. Malo je bilo i što je DPS vlada u tada tehničkom mandatu uspjela da podijeli dodatnih 119 stanova"

7373 pregleda 9 komentar(a)
Vujović, Foto: Demokratska Crna Gora
Vujović, Foto: Demokratska Crna Gora

Crna Gora zbog prakse obrnutog principa Robina Huda - daj bogatima, a uzmi od siromašnih, nije imala priliku da razvija nove socijalne servise i da se bavi rješavanjem visoke stope siromaštva. Nadali smo se da je to vrijeme prošlo nakon istorijske pobjede 30. avgusta. Sada vidimo da se DPS rezon opet uspostavlja, pa imate paradoks da Nataša Pešić, (dobitnica stana po povnoljnim uslovima) može preispitivati zloupotrebe Nataše Pešić (dobitnice stana pod povoljnim uslovima), poručila je Tamara Vujović, poslanica Demokratske Crne Gore.

Ona je u saopštenju njene partije dodala i da "zaista nema šta ne može u uzurpiranoj Crnoj Gori, a "sreća je što se Demokrate na tu uzurpaciju nikada neće navići"

Vujović navodi i da je "nevjerovatno da nelegitimna Vlada pored toliko problema i neriješenih pitanja koja opterećuju državu Crnu Goru priprema teren za nastavak afere funkcionerski stanovi".

Svi se dobro sjećaju istraživanja MANS-a od prošle godine, koje je objelodanilo da je na stanove pod povoljnim uslovima država utrošila oko 25 miliona eura. Na toj konferenciji je upravo sadašnji nelegitimni premijer bio grčeviti borac protiv te nemoralne, nakaradne prakse, i obećavao da će se svi slučajevi ispitati, a da će se odluke revidirati. Obećanja su ostala samo prazne riječi, a u praksi je – kao i uvijek – uradio nešto sasvim drugo. Srećom, malo je građana danas u Crnoj Gori koji ne vide jasnu razliku između Demokrata i konstituenata nelegitimne 43. vlade", zaže Vujović.

Ona dodaje "da je razlika, koja je svakim novim aktom nelegitimne vlade očiglednija, suštinska zato što se ne nalazi samo u spremnosti da se na sebe ne stavi cijena, već je najveća upravo u najvažnijem – da se država vodi odgovorno, državnički i u korist građana".

"Djela govore, riječi vjetar nosi: Mi smo se protiv praksi besramne pljačke i pohare Crne Gore iz perioda DPS pustošenja borili konkretno. Protiv pustahijskog pristupa koji državu tretira kao osvojeni plijen, poslanik Momo Koprivica je prošle godine 19. maja podnio amandman na Predlog zakona o budžetu koji izričito kaže da članovi Vlade i državni funkcioneri nemaju pravo da na račun budžeta države, dakle od novca građana, rješavaju stambeno pitanje. Ali tu se namjera Demokrata nije zaustavila! Po istom amandmanu trebalo je biti obrazovano Vladino radno tijelo čiji je zadatak preispitivanje svih dotadašnjih odluka i rješenja na pomenutu temu! Zbog koga i čega nije, vidimo danas", dodala je.

Vujović kaže da "jezive cifre pohare Crne Gore svjedoče da je do sada od oko 580 podijeljenih stanova čak 175 pripalo visokim funkcionerima, a oko 405 partijskim državnim službenicima i namještinicima".

"Malo je bilo i što je DPS vlada u tada tehničkom mandatu uspjela da podijeli dodatnih 119 stanova. Sjetimo se da su pod različitim izgovorima novac za adaptacije i ko zna kakve malverzavije, uključujući i čitave stanove (koje su kasnije prepisivali na djecu ili prodavali, ili koje su dobili tako što su prikrili imovinu) dobijala i lica sa tada značajnim primanjima, koja su u svojini imala i kuće stanove i pozamšna nasledstva. Sjetimo se npr. onih koji su građanima Crne Gore dijelili “pravdu”: Saše Čađenovića, Lidije Vučkević, Branke Lakočević, Dragoljuba Draškovića. Neki od njih su poput perjanice Vesne Medenice, prve pesnice tadašnjeg pravosuđa danas u pritvoru, baš kao i predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić koji joj pravi društvo", istakla je Vujović.

Ona navodi da "svi oni zajedno staju u legendarnu rečenicu nekadašnjeg direktora Uprave za inspekcijske poslove Alije Košute".

"Koji je, pored tri stana i dvije kuće, tadašnje plate od preko 1.243 eura i ušteđevine od 370.000 eura dobio stambeni kredit pod ekstremno povoljnim uslovima i izjavio da je fer da za razliku od građana funkcioneri dobijaju povoljne stanove i kredite. Ispitivanja ovih nezapamćenih primjera zloupotrebe položaja, nikad nijesu dobili epilog, što konstatuju i evropski izvještaji", zaključuje Vujović.

.

Bonus video: