Vujović: Nametanje tema koje nemaju veze sa EU agendom je opstrukcija Vlade i evropskog puta

"Oko evropske agende, vladavine prava, borbe protiv korupcije i kriminala, reformi i deblokade pravosuđa i ekonomsko socijalnog razvoja moguće je, uz minimum političke volje i političke umješnosti, obezbijediti visok nivo saglasnosti u Parlamentu"

4584 pregleda 12 komentar(a)
Vujović, Foto: SDP
Vujović, Foto: SDP

Manjinska Vlada je formirana sa potpunim proritetom ispunjavanja EU agende pa je svako nametanje tema koje sa ovim pitanjem nemaju nikakve veze opstrukcija osnovne ideje i smisla Vlade, a time i našeg evropskog puta, saopštio je danas Ivan Vujović, generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP).

"Zbog obećanja da će biti evropska i Vlada diskontinuiteta u odnosu na prethodnu koja je Crnu Goru zaustavila na putu ka EU, ova Vlada je i dobila snažnu međunarodnu podršku. Oko evropske agende, vladavine prava, borbe protiv korupcije i kriminala, reformi i deblokade pravosuđa i ekonomsko socijalnog razvoja moguće je, uz minimum političke volje i političke umješnosti, obezbijediti visok nivo saglasnosti u Parlamentu. Kao što postoje i mnoge druge teme koje su, ne od juče, veoma kontroverzne, sporne i politički i državno delikatne i koje kao takve proizvode neminovna sukobljavanja na javnoj sceni, čijim bi nekritičkim, usiljenim i netransparentnim forsiranjem bila ugrožena osnovna ideja ove Vlade. Nije potrebna velika politička pamet da se vide ovako očigledne stvari pa bi svako bagatelisanje i relativizovanje te očiglednosti bio odraz neozbiljnosti i neodraslosti donosilaca političkih odluka", istakao je Vujović u saopštenju koje je dostavio SDP.

On je dodao da "biti slijep na kontekst u kojem se nalazi Crna Gora, trenutni regionalni i međunarodni ambijent te, pod firmom navodnog pomirenja, biti sklon koketiranju sa akterima koji su i konačno dobili evropsku presudu da sprovode destruktivni maligni antizapadno-prokremaljski uticaj na procese u našoj zemlji, put je koji nanosi štetu državnim interesima".

"Jednom rječju, ili birate evropski i demokratski put i prioritete i, u skladu sa tim, saveznike sa kojima ćete tu politiku sprovoditi ili birate one druge čiji je finalni cilj destrukcija građanske, sekularne i evropske Crne Gore. Jedno definitivno isključuje drugo i tu nikakve banalno-demagoške ispraznosti o "pomirenju" ne mogu zamagliti suštinu. Vjerujemo da će biti dovoljno svijesti i mudrosti da se Crna Gora okrene sebi i svojim interesima i bude svjesna političkog i istorijskog trenutka, a da tuđe ili isforsirane agende ostavi za neko drugo vrijeme stabilnije i evropskije Crne Gore", zaključio je Vujović.

Bonus video: