Saslušanja u Skupštini da vode do razrješenja

Radulović: Skupština bila “protočni bojler” Vlade, atrofija nastupila od 2016. do 2020.

3447 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Mina
Foto: Mina

Kontrolna saslušanja u Skupštini moraju da rezultiraju razrješenjem ako funkcioner dobije stav da je postupao nezakonito ili ima negativno mišljenje državnih revizora, ocijenio je član Državne revizorske institucije (DRI), Branislav Radulović.

On je, na panel diskusiji agencije Mina i Centra za monitoring i istraživanje (CEMI), pod nazivom “Dometi kontrolne uloge parlamenta”, kazao da se vrlo često zaboravljaju ustavne nadležnosti Skupštine.

“Često se posmatra kao zakonodavni organ, a zanemaruje se da je njena funkcija kontrola izvršne vlasti”, kazao je Radulović, prenosi Mina.

Govoreći o periodu od 2001. godine, Radulović je ocijenio da se ne može izvući jedinstvena ocjena da li je Skupština ispunjavala svoju ulogu kontrole izvršne vlasti i da se to mora posmatrati u različitim etapama.

On je kazao da je Skupština u jednom periodu bila “protočni bojler” Vlade, da se u 2013. desio veliki broj ustavnih promjena i da je period atrofije nastupio od 2016. do 2020. godine.

“Od marta statistika pokazuje vidan napredak u aktivnostima koje su u direktnoj nadležnosti Skupštine”, kazao je on.

Istraživač javnih politika u Institutu Alternativa Marko Sošić rekao je da je ogroman uspjeh sve što se dešava u tekućem sazivu a da je “apsolutno dno parlamentarizma” bio period od 2016. do 2020.

“U tom sazivu smo imali usvajanje rebalansa budžeta za 20 minuta. Predsjednik Skupštine je podsjećao poslanike da je neki predlog od opozicije. Imali smo bojkote Skupštine”, dodao je Sošić.

On je rekao da je sad sve drugačije i to zbog specifične političke situacije. “I nekako se čini da se mnogo više toga dešava, ali kada je riječ o kontrolnim saslušanjima, ne dešava se mnogo toga, više se dešava u najavama nego u stvarnosti”, kazao je Sošić.

Dodao je da se često dešava da sa kontrolnog saslušanja nema zaključaka. “A i kada imamo, to su uglavnom političke poruke”, rekao je on.

Govoreći o parlamentarnim istragama kojih je u proteklih deset godina bilo tri, Sošić je kazao da smatra da je povoda bilo mnogo, ali da ih nažalost ipak nije bilo.

”Za taj mehanizam imamo poseban Zakon o parlamentarnoj istrazi, s pravnog aspekta, kontrolna funkcija je dosta dobro zaokružena”, dodao je.

Govoreći o propuštenim prilikama, Sošić je rekao da tu sigurno spadaju proces integracija i pregovora s Evropskom unijom.

“Skupština se mora uključiti u praćenje rada radnih grupa i proces ispunjavanja završnih mjerila”, rekao je on.

Bonus video: