Spajić: Ne želimo saradnju sa DPS-om i DF-om, cilj da prosječna zarada 2023. bude 1.000 eura

Spajić kazao da će Pokret Evropa samostalno izaći na izbore, kao i da je bivši premijer Krivokapić rekao da ne želi aktivno da se bavi politikom

58641 pregleda 350 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Luka Zeković
Sa pres konferencije, Foto: Luka Zeković

Cilj Pokreta Evropa sad nakon osvajanja vlasti iduće godine je da Crna Gora 2023. ima prosječnu zaradu od hiljadu eura, minimalnu penziju od 450 eura, nula odsto nezaposlenosti, odnosno - ko želi da radi, imaće uslove za dostojanstven rad, poručio je bivši ministar Milojko Spajić.

On je, između ostalog, najavio i izlazak na lokalne izbore.

Spajić i bivši ministar Jakov Milatović predsatvili su danas na pres konferenciji programske ciljeve i principe Pokreta Evropa sad.

Milatović je kazao da su on i Spajić bili ministri u prvoj demokratskoj vladi u Crnoj Gori i da su postigli odlične rezultate na polju ekonomije.

Milojko Spajić, Jakov Milatović
foto: Luka Zeković

Kako je naveo, podigli su životni standard građana uprkos katastrofalnom zatečenom stanju.

On je rekao da je partitokratija bila mjera uspjeha u Crnoj Gori, a da su postignuti značajni rezultati Vlade u kojoj su oni bili.

"Naša ekonomija je u 2022. godini za 400 miliona eura veća nego u 2019. godine, a više od milijardu u odnosu na 2020", rekao je Milatović.

Istakao je i da je Crne Gora u prošloj godini imala istorijski najmanji deficit budžeta od 1,6 odsto BDP, što je jedna od najmanjih stopa deficita u Evropi.

"Naša zemlja sada ima smanjenje javnog duga. Imali smo tokom kriza 2009. i 2012. povećanje javnog duga, sada imamo smanjenje...Apsolutno, program Evropa sad je osnažio javne finansije", rekao je.

Milatović
Milatovićfoto: Luka Zeković

Podsjetio je na rekordnu turističku sezonu i na značajan priliv stranih direktnih investicija (SDI).

Spajić je dodao da je kao jedan od razloga za smjenu vlade Zdravka Krivokapića naveden manji priliv SDI, ali da brojke govore drugačije.

"Ako se zna da Hrvatska i Albanija nijesu imale ekonomski rast u odnosu na 2020. godinu, mi smo imali snažan rast 2021. To jasno sve govori".

Spajić je rekao da je neistina da je program Evropa sad proizveo inflaciju u Crnoj Gori.

"SAD ima vecu inflaciju, Srbija i 11 evropskih zemalja imaju vecu inflaciju od Crne Gore... Inflacija je uvezena, zbog rata u Ukrajini", kazao je Spajić.

Milatović je podsjetio i da su povećali minimalnu penziju, uveli dječjiji dodatak...

"Povećane su staračke naknade, ispravili smo nepravde u rudarsko-metalurskom sektoru i uveli naknade za novorođenčad...", naveo je Milatović.

Spajić je dodao da su tražili način da naprave bolji ambijent i zaustave odlazak mladih iz Crne Gore.

Samostalno na izbore, saradnja s partijama koje su okrenute budućnosti

Spajić je rekao da je njihov dolazak na političku scenu neminovnost i da ih odlaganje izbora neće spriječiti.

Potvrdio je da će izaći na lokalne izbore.

Spajić
Spajićfoto: Luka Zeković

Na pitanje koga vide kao partnera, Spajić je odgovorio da građani vide realne rezultate i očekuju glasove sa svih polova.

Kazao je da neće ulaziti u predizborne koalicije, već da će sami ići na izbore.

Spajić je kazao da ne mogu da sarađuju sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) koja i danas isporava program Evropa sad, niti sa Demokratskim frontom koji ih je "rušio 15 mjeseci".

"Ne želimo da sarađujemo sa takvim partijama. Sarađivaćemo s partijama koje su okrenute budućnosti", poručio je Spajić.

Milatović je kazao da žele vanredne parlamentarne izbore zajedno sa lokalnim izborima u oktobru.

"Mi smo za te izbore spremni", kazao je Milatović. On je pozvao parlamentarnu većinu i Vladu da to daju građanima (izbori u oktobru) jer su građani nezadovoljni.

Krivokapić rekao da ne želi aktivno da se bavi politikom

Spajić je, na pitanje kakva je pozicija bivšeg premijera Zdravka Krivokapića u Pokretu, odgovorio da je Krivokapić rekao da ne želi aktivno da se bavi politikom.

Na pitanja da li ima još ministara iz bivše Vlade u Pokretu i ko će imati ključne funkcije, Spajić je odgovorio da su željeli da prezentuju ideju i da sada nije bitno ko će imati neku funkciju.

Jakov Milatović, Milojko Spajić
foto: Luka Zeković

On je rekao da razgovaraju sa nekima iz bivše administracije.

Milatović je rekao da će organi partije biti birani na kongresu koji će biti vjerovatno u avgustu ili septembru.

Na pitanje kako će pokret biti ideološki određen, Spajić je odgovorio da ne žele da ugrožavaju bilo čiji identitet.

"Svi su dobrodošli. Treba svi da se okupimo oko zajedničkih ideja i da damo maksimalno u tom pravcu", poručio je Spajić.

On je pozvao sve građane koji su glasali DPS, DF i sve partije koje, kako kaže, nijesu ispunili njihova očekivanja, da ih kazne tako što će Pokretu Evropa sad dati vlast prvo na lokalnim, pa na parlamentarnim izborima.

"Državu za 60 dana spasili od bankrota"

Spajić je, odgovarajući na optužbe zbog Fonda zdravstva, rekao da su Crnu Goru za 60 dana spasili od bankrota.

Rekao je da su za za veća izdvajanja za Fond od 350 miliona imali manji deficit nego prethodna DPS vlada za manja izdvajanja.

Milatović je pozvao bivše radnike Montenegro erlajnsa da protestuju ispred DPS-a, jer je on uništio tu kompaniju i ne samo tu.

"Sad vidimo da se DPS vraća, ne na mala, već na velika vrata vraća u državne kompanije da ih vode na način na koji su vodili Plantaže, Montenegro erlajns, Željeznice itd. To je sramno", ocijenio je Milatović.

Milatović je naveo i da su "praktično umrli" Montenegro erlajns spasili kreirajući Air Montenegro i na taj način, kako je rekao, sačuvali vazdušni saobraćaj u Crnoj Gori.

"Avioni koje ima Air Montenegro su u njegovom vlasništvu. To, nažalost, nije bio slučaj sa Montenegro erlajnsom. Jedini način da se sačuva vazdušni saobraćaj bio je pravljenje nove kompanije", rekao je bivši ministar ekonomskog razvoja.

"Jesmo li mi bili ministri deset godina?"

On je, odgovarajući na optužbe da je bivša vlada usporila evropske integracije, rekao da su kontradiktorne informacije iz Evropske komisije, čiji je izvještaj za Crnu Goru bio povoljan.

Kazao je da će se u oktobru ove godine u novom izvještaju EK vidjeti šta su realne informacije i šta je uradila 42. Vlada.

"Za ulazak u EU su važni ekonomski kriterijumi, naša zemlja za prethodnih 15 godina nije imala za godinu dana ovako izvanredne ekonomske i finansijske kriterijume kao što smo ih mi ostavili nakon samo godinu i nešto dana u užasnom ambijentu u kojem smo funkcionisali", kazao je Milatović.

Dodao je da se puno uradilo, parlament je u decembru usvojio puno važnih dokumenata iz oblasti vladavine prava i to će sve biti reflektovano u novom izvještaju.

"Pregovaramo 10 godina. Jesmo li mi bili ministri deset godina? Ko je bio na čelu zemlje deset godina? Što nijesmo ušli 2015?", pitao je Milatović.

Slovačka je, kako je dodao za tri godine završila proces pristupanja EU.

"Što nijesmo ušli sa Hrvatskom u EU? To su prava pitanja, ostalo je demagogila koje su se građani naslušali 30 godina, pa sjašite više. Kažem političarima u crnoj Gori, sjašite više sa naših leđa", poručio je Milatović.

"Posvećeni smo izgradnji demokratskog i solidarnog društva"

Milatović je predstavio načela i vrijednosti novoosnovanog pokreta.

"Vjerujemo da su dostojanstvo i sloboda ljudske ličnosti neupitni i nepovredivi, ali i da su individualne slobode komplementarne odgovornosti i dužnosti pojedinca prema zajednici. Posvećeni smo izgradnji demokratskog i solidarnog društva, zastupajući neprikosnovenost privatne svojine. Snažno podržavamo razvoj nauke i kulture, kao ključnih djelatnosti od državnog i društvenog značaja, zasnovanih na idejama akademske i umjetničke autonomije", naveo je Milatović.

Vjeruju, kako kaže, u slobodu govora, mišljenja i izražavanja, afirmišu javnu razmjenu stavova lišenu svakog vida cenzure i represije, ističu viševjekovnu državnost i slobodarske tradicije Crne Gore i uvažavaju njen kulturno-istorijski identitet u različitim periodima njene prošlosti.

Pokret, kako je rekao Milatović, vjeruje u pripadnost Crne Gore evropskoj zajednici država i naroda i zalaže se za pristupanje Evropskoj uniji. Afirmišu dobrosusjedske odnose i posvećeni su jačanju multilateralizma, naročito ciljevima proklamovanim u Povelji UN-a.

Dodao je da se zalažu za društvo jednakih šansi, u kojem kompetencije, lično zalaganje i profesionalni integritet predstavljaju odlučujuće faktore pri zapošljavanju i napredovanju...

Bonus video: