"mora imati dvostruko utemeljenje"

Vujanović: Ugovor Vlade i SPC mora uvažiti odluku Svetog arhijerejskog sabora SPC iz 2006.

Vujanović navodi da Ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori o pitanjima od zajedničkog interesa, mora se zasnivati na istim principima na kojima je 12. decembra 2002. godine zaključen Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj

22691 pregleda 48 komentar(a)
Vujanović, Foto: Boris Pejović
Vujanović, Foto: Boris Pejović

Bvši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je da Ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori o pitanjima od zajedničkog interesa mora imati dvostruko utemeljenje.

Vujanović navodi, da prvo, Ugovor, mora uvažiti odluku Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve br. 95/208 od 26. maja 2006. godine, kojom je priznat referendum o nezavisnosti Crne Gore Mitropolitu crnogorsko-primorskom vraćen počasni status Arhiepiskopa cetinskog, ustanovljen Eparhijski savjet, a Mitropolija crnogorsko-primorska je dobila naziv Pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

"Nakon sastanka Eparhijskog savjeta Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori 1. decembra 2006. godine, istog dana, u Rezidenciji na Cetinju, članovi Eparhijskog savjeta na čelu sa Mitropolitom crnogorsko-primorskim i Arhiepiskopom cetinjskim Amfilohijem, uručili su mi označenu odluku Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve. Nakon ovog sastanka, u kome je kao član Eparhijskog savjeta učestvovao sadašnji mitropolit Joanikije, za javnost su data odvojena, a sadržinski jednaka saopštenja", navodi se u saopštenju Vujanovića.

Dodaje da Ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori o pitanjima od zajedničkog interesa, mora se zasnivati na istim principima na kojima je 12. decembra 2002. godine zaključen Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

"Ovaj Ugovor je u ime Vlade Republike Hrvatske potpisao njen predsjednik Ivica Račan, a u ime Mitropolije zagrebačko-ljubljanske njen Mitropolit i predsjednik Episkopskog savjeta u Hrvatskoj, mitropolit Jovan, a na osnovu odluke Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve od 2.decembra 2002. godine", navodi Vujanović.

Navodi i da samo uz nužna prilagođavanja i uvažavanja posebnosti Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja su afirmativno naglašena u navedenoj odluci Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve od 26. maja 2006. godine može biti potpisan Ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori o pitanjima od zajedničkog interesa.