Đurović: Posljednja šansa da Crna Gora postane naredna članica EU

Predsjednica Skupštine kazala da se do kraja proljećnjeg zasijedanja može očekivati da Parlament vjerovatno "isporuči određene rezultate", kada je u pitanju izbor članova Sudskog savjeta i drugih imenovanja

16812 pregleda 17 komentar(a)
Đurović, Foto: Boris Pejović
Đurović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.06.2022. 13:27h

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović kazala je da je ovo posljednja šansa da Crna Gora postane naredna članica Evopske unije.

Ona je na otvaranju konferencije "Decenija crnogorskih pregovora sa EU - kako izaći iz kružnog toka?" koju organizuje Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštila da je loša poruka da od 2017. nije zatvoreno nijedno poglavlje.

Istakla je da Parlament ima obavezu oko obezbjeđivanja kvalifikovane većine za izbor kadrova kako bi se odblokiralo pravosuđe, ali da je bitan i kvalitet kadrova.

"Najvažnije poruke su da institucije funkcionišu i daju rezultate", kazala je Đurovic, dodajući da treba pažnju posvetiti i medijima i medijskim radnicima.

Istakla je da se do kraja proljećnjeg zasijedanja može očekivati da Parlament vjerovatno "isporuči određene rezultate", kada je u pitanju izbor članova Sudskog savjeta i drugih imenovanja.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula je putem video poruke rekao da je i Crna Gora i dalje predvodnica iako u poslednje četiri godine nije zatvorila nijedno poglavlje.

Istakao je da je političi proširenja, u aktuelnim zahtjevnim okolnostima, potreban novi zamah.

On je rekao da je perspektiva Crne Gore sada bolja, od kada je izabrana nova Vlada.

Popa: Crna Gora u najboljem položaju da učini korake naprijed

Poslanica Evropskog parlamenta i članica Spoljno-političkog odbora Viola fon Kramon je poručila da nije prihvatljiva inicijativa Otvoreni Balkan.

Istakla je da Berlinski proces mora imati svjež nastavak, te poručila da Crna Gora mora sprovesti neophodne reforme.

Šefica delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je kazala da je Ukrajini i Moldaviji dat status kandidata što pokazuje da članstvo u EU garantuje mir.

panel CGO
foto: Boris Pejović

Istakla je da je Crna Gora u najboljem položaju da učini korake naprijed.

"Sada je trenutak kako bi izašli iz kružnog toka. Potrebna je snažna posvećenost reformama. Vladavina prava je ključna i Crna Gora mora napraviti napredak u poglavljima 23 i 24. Parlament mora biti mjesto funkcionalnog dijaloga", kazala je Popa.

Uljarević: Otvoreni Balkan ne može biti zamjena za Berlinski proces

Izvršna direktorica CGO-a Daliborka Uljarevic kazala je da je u jeku invazije Rusije na Ukrajinu proces proširenja i dalje ostao po strani.

Prvu dekadu pregovora Crne Gore sa EU, su, kako je kazala, između ostalog, obilježile brojne afere, napadi na novinare, politička nadgornjavanja, ali i uspjesi kao što je ulazak u NATO.

panel CGO
foto: Boris Pejović

Ona je kazala da je važan kvalitet, a ne brzina EU integracija.

Uljarević je istakla da se svaka nova Vlada ponaša kao da proces integracije počinje od nje, te poručila da Otvoreni Balkan ne može biti zamjena za Berlinski proces.

Gordana Đurović: Iz "kružnog toka" izlazi preuzimanjem odgovornosti

Profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore i predsjednica Crnogorske panevropske unije Gordana Đurovic je na prvom panelu "Crna Gora, region i EU – da li se evropeizujemo?", kazala da se iz "kružnog toka" izlazi preuzimanjem odgovornosti i da "nam nije kriv ni komšiluk, ni EU".

Istakla je da je strano miješanje prepoznato i u izvještajima EU, a na toj listi zemalja su Srbija, Rusija i Kina.

Ona je kazala da Otvoreni Balkan "plitke populističke poruke" i da to nije interes Crne Gore iz vise aspekata.

Bivša potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministarka vanjskih poslova i evropskih integracija Vesna Pušić rekla je da su teške okolnosti nakon agresije Rusije na Ukrajinu otvorile šansu za zemlje Zapadnog Balkana.

Istakla je da bi situacija izgledala zastrašujuce da Crna Gora nije u NATO-u.

Ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije istakao je da je dobra vijest da se pokušava osnažiti Berlinski proces, a ne da se stvara "geto" u Evropi.

"Moramo da se čuvamo stabilokratije, ako hoćemo naprijed".

Kovač: Mijenjati Ustav kako bi Sudski savjet bio bez ministra pravde

Tokom drugog panela "Kako vladavinu prava uvesti u Crnu Goru?", ministar pravde Marko Kovač kazao je da u ovom trenutku nije moguće da u sastavu Sudskog savjeta ne bude ministar pravde, jer bi se prvo morao mijenjati Ustav.

"Spreman sam sa ove pozicije da apelujem da se mijenja Ustav, da Sudski savjet bude bez ministra pravde",rekao je Kovač.

panel CGO
foto: Boris Pejović

Takvu preporuku da u sastavu Sudskog savjeta ne bude ministar je upućivala Grupa zemalja za borbu protiv korupcije Savjeta Evrope (GREKO).

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin istakao je da je ključna stvar depolitizacija policije - sasijecanje bilo kakvog političkog uticaja.

panel CGO
foto: Boris Pejović

Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Valentina Pavličić kazala je da je brine da se poruke koje se šalju kroz presude gdje je utvrđena povreda prava, "ne ispravljamo".

"Dajmo šansu onima koji znaju da upravljaju zakonima, koji imaju kredibilitet".

Valentina Pavličić
foto: Boris Pejović

Sudija Apelacionog suda u Srbiji Miodrag Majić istakao je da je suština da treba primijeniti zakone koji su vec doneseni, a ne samo usvajati nova zakonska rješenja.

Konferencija se održava u okviru projekta "OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE" koji sprovodi CGO, u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) i NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Ministarstvom evropskih poslova Vlade Crne Gore.

Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Bonus video: