Kovač: Četiri člana radne grupe prihvatila nacrt Temeljnog ugovora, predstavnici SPC ga načelno prihvatili

"Vjerovatno i od Srpske pravoslavne crkve (SPC) mora proći određenu proceduru, tako da će nakon što sve te procedure budu završene, zajedničkim dogovorom biti određen termin potisivanja"

25871 pregleda 37 komentar(a)
Marko Kovač, Foto: Boris Pejović
Marko Kovač, Foto: Boris Pejović

Ministar pravde Marko Kovač kazao je da se potpisivanje Temeljnog ugovora očekuje nakon što bude završena kompletna procedura.

"Znate da tekst radnog dokumenta prvo mora ići na vladinu Komisiju, pa na Vladu. Vjerovatno i od Srpske pravoslavne crkve (SPC) mora proći određenu proceduru, tako da će nakon što sve te procedure budu završene, zajedničkim dogovorom biti određen termin potisivanja Temeljnog ugovora", rekao je Kovač novinarima nakon izlaganja na konferenciji Centra za građansko obrazovanje (CGO) "Decenija crnogorskih pregovora sa EU - kako izaći iz kružnog toka?".

Kovač je rekao da nije tačno da je samo on bio za ovu radnu verziju ugovora, a da su ostali članovi radne grupe bili uzdržani.

Istakao je da je radni tim Vlade od pet delegiranih članova u ponedjeljak usaglasio radnu verziju.

On je kazao da su radni tim, pored njega, činili generalni sekretar Vlade Boris Marić, savjetnik premijera Sergej Sekulović, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka i da je bilo predviđeno da potpredsjednik Vlade (Raško Konjević) delegira predstavnika, što u ponedjeljak nije učinio, već naknadno, nakon sastanka.

"Od pet članova, uključujući i mene, četvoro je prihvatilo radni dokument. On je juče predočen predstavnicima SPC, koji su ga načelno prihvatili", rekao je Kovač.

Marko Kovač
foto: Boris Pejović

Kovač je rekao da je predviđeno da članovi radnog tima u slučaju spriječenosti sastanku mogu poslati zamjenu, te je Ilir Harasani delegiran umjesto generalnog sekretara Vlade Borisa Marića i potpisao je radnu verziju.

Ministar je rekao je da nije bio na sastancima kada je temeljni ugovor predstavljen DPS-u i SDP-u, ali da zna da nije bilo primjedbi na radnu verziju.

"Tako da je to sad možda neka naknadna pamet ili politička potreba da se stane u navodnu odbranu interesa države", kazao je Kovač.

Kovač je rekao da zavisi od procedure i vremena, kada će se Temeljni ugovor naći na sjednici Vlade.

Bonus video: