Šest mjeseci za prodaju zaplijenjenih cigareta ili sve ide u dim

Lex specialisom Vlada planira da ponudi zainteresovanim kompanijama da plate taksu i otkupe zaplijenjene cigarete vrijedne desetine miliona eura

38124 pregleda 20 komentar(a)
Budžetski deficit nadomjestiće taksama na zaplijenjeni duvan: Abazović i ministar finansija Aleksandar Damjanović u Luci Bar, Foto: Vlada
Budžetski deficit nadomjestiće taksama na zaplijenjeni duvan: Abazović i ministar finansija Aleksandar Damjanović u Luci Bar, Foto: Vlada

Da bi riješila pitanje cigareta zaplijenjenih u Slobodnoj zoni Luke Bar, Vlada planira da ponudi zainteresovanim kompanijama da plate taksu i otkupe ih radi prodaje na stranom tržištu, saznaju “Vijesti”.

Vlada, odnosno Ministarstvo finansija (MF), još rade na predlogu posebnog zakona - lex specialisa koji će propisati pravila postupanja sa robom, zaplijenjenom na osnovu Carinskog zakona i ranije odluke Vlade o zabrani skladištenja u Luci Bar.

Radna grupa MF do kraja mjeseca treba da završi predlog lex specialisa, koji bi do sredine jula trebalo da usvoji Vlada. Nakon toga, on se šalje Skupštini na usvajanje, rečeno je “Vijestima”.

Uprava policije i Uprava carina su od maja do danas zaplijenili oko 150.000 paketa cigareta, vrijednosti više desetina miliona.

Vlada je prošle godine donijela Odluku o zabrani skladištenja duvana u Luci Bar, koja je počela da važi od januara ove godine a vlasnicima cigareta je ostavljen rok da ih izmjeste iz lučkih skladišta.

Oni koji to nisu učinili na vrijeme ostali su bez milionskog tereta, a neki od njih najavili su zbog toga i tužbe protiv države tvrdeći da je prekršila zakone, povredom prava svojine.

U Upravi carina se međutim pozivaju na nadležni Carinski zakon, koji im, kako su naveli u rješenjima o oduzimanju robe u koje su “Vijesti” imale uvid, daje ovlašćenja da postupaju u ovakvim slučajevima.

Carinski zakon omogućava zapljenu nezakonite robe: Rade Milošević, direktor Uprave prihoda i carina
Carinski zakon omogućava zapljenu nezakonite robe: Rade Milošević, direktor Uprave prihoda i carinafoto: Saša Matić

Pola godine za izvoz ili se spaljuje

Prema informacijama “Vijesti”, važenje lex specialisa biće ograničeno samo na robu koja je do sada oduzeta i vjerovatno na šest mjeseci. U tom periodu bi zainteresovane kompanije tebalo da plate propisanu taksu, a zatim preuzmu tovar i izvezu.

Ako u tom periodu cigarete ne budu prodate, plan je da budu uništene. One nikako, objasnio je sagovornik, ne mogu da se plasiraju na crnogorsko tržište i da se na njih stave akcizne markice jer nisu bile namijenjene za naše tržište, već za tranzit.

Vlada je, kako su njeni zvaničnici najavljivali, odlučila da cigarete proda i da novac iskoristi za državni budžet.

Premijeru Dritanu Abazoviću predloženo je da se cigarete spale, ali je on tu mogućnost odbio, rekao je sagovornik blizak Vladi.

Ambasadorka Velike Britanije Karen Medoks nedavno je rekla da su oni “ponudili savjetodavnu podršku u smislu zakonodavstva i sistema koji treba da postoje kako bi se suprostavljalo trgovini ilegalnim duvanom kroz Luku Bar”.

”Takođe smo skorije podijelili dobru praksu Ujedinjenog Kraljevstva o tome šta raditi sa zaplijenjenom robom na način koji je u skladu sa međunarodnim protokolima - a to je da se uništi takva roba usljed zabrinutosti oko njenog kvaliteta, zdravstvenih standarda i prava intelektualne svojine”, dodala je ambasadorka.

Vladini zvaničnici već mjesecima objavljuju rat švercu cigareta, a Abazović je 14. maja rekao da je on u Crnoj Gori u posljednje dvije decenije bio najunosniji posao od kojeg su pojedinci zarađivali 500 miliona eura godišnje.

Premijer je ranije, pozivajući se na operativne podatke stranih bezbjednosnih službi, kazao da oko 20 odsto svih švercovanih cigareta u Evropsku uniju dolazi preko Crne Gore.

Ambasadorka Medoks rekla je krajem marta da se samo preko Luke Bar svake godine prokrijumčari više od dvije milijarde cigareta koje dospijevaju na tržišta Evrope, te da šverc cigareta košta ekonomije zapadnog Balkana više od 300 miliona eura izgubljenih prihoda godišnje.

Brojni crnogorski funkcioneri dovođeni su ranije u vezu sa švercom cigareta.

Pravno sporenje zakonitosti zapljene

Ko su vlasnici većine zaplijenjenih cigareta nadležni do sada uglavnom nisu otkrili. Predsjednik Vlade objasnio je da su to “poznate firme koje su koristile mogućnosti Slobodne zone Luke Bar”. “Ne možemo nikoga optuživati unaprijed zato što su ljudi koristili zakonske mogućnosti Slobodne zone, ali je neko zloupotrijebio i koristio nemar države i gledanje kroz prste”, dodao je on.

Sagovornici “Vijesti” ne isključuju mogućnost da će neka od kompanija, čije su cigarete oduzete, biti spremna na ono što bi propisivao lex specialis - da plati taksu i da ih zatim izveze.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, u Luci Bar je prema evidentiranom carinskom dugu u maju bilo ukupno 165.612 paketa cigareta, vrijednosti oko 122 miliona eura. One su prema procjeni na crnom tržištu vrijedile preko 60 miliona eura.

I dok je većina vlasnika oćutala majsku zapljenu oko 145.000 paketa, to nije bilo slučaj mjesec kasnije kada je oduzeto oko 4.000 paketa cigareta raznih brendova, vrijednih oko 3,5 miliona eura uskladištenih u kontejnerskom terminalu “Port of Adria”.

One su bile vlasništvo američke firme “Lenora international”, koju zastupa barska špediterska firma “Playmaker LLA 14”. Pravni zastupnik “Lenore” Zoran Piperović najavio je tužbu protiv države, tvrdeći da su cigarete bile u skladu sa zakonskom procedurom smještene na kontejnerski terminal u “Port of Adriji” kako bi brodom bile dalje izvezene iz Crne Gore.

Prema informacijama “Vijesti”, dio tih cigareta trebalo je da završi u Srbiji, a dio na drugim destinacijama. Oni su tražili produženje roka za otpremanje robe, što im je barska Carinarnica i dozvolila. Kada ni nakon tog roka nisu otpremili robu, ona je oduzeta.

Piperović
Piperovićfoto: Boris Pejović

”Vijestima” je objašnjeno da je pravni osnov za to Carinski zakon, koji propisuje da carinarnica “može preduzeti sve potrebne mjere”, između ostalog i ako je “roba predmet zabrana i ograničenja”.

Piperović: Žalba nije stigla do MF-a

Advokat Zoran Piperović rekao je juče “Vijestima” da još nije podnio tužbu sudu, jer nije dobio rješenje Ministarstva finansija na žalbu koju je podnio: “Žalbe koje sam izjavio, ne samo za ‘Lenoru’ već i za druge firme, još nisu napustile Carinarnicu Bar i dostavljenje MF. Ministarstvo ima rok do 30 dana da odluči po njima, koliko su one već u Carinarnici”, rekao je advokat.

Piperović tvrdi da se u ovom slučaju može pozivati na Carinski zakon, jer se on ne bavi pravom svojine. “Ne može se izgubiti pravo svojine, ako je prekršen rok. ‘Lenora’ je našla brod za izvoz cigareta, ali su oni u rješenju naveli da više ne mogu da prolongiraju rokove i da oduzimaju robu. Neke zemlje Evropske unije su pokušale ovo da urade, ali su izgubile sporove. Ako imaju pare za bacanje, neka oduzimaju robu”, rekao je Piperović.

U rješenju barske Carinarnice, prema informacijama “Vijesti”, piše da je smisao Slodne zone to da je ona tranzitno područje gdje se roba može zadržati satima i danima.

”Lenora” je više od tri mjeseca držala robu u kontejnerskom terminalu “Port of Adrija”, pa su carinici zaključili da se rok više ne može odlagati i da ne postoji spremnost da se cigarete hitno otpreme, saznaju “Vijesti”.

MF: Intenzivno se radi na pripremi najboljeg modela za rješavanje ovog pitanja

Iz Ministarstva finansija su odgovorili da rade na rješavanju pitanja zaplijenjenih cigareta.

"Međuresorni radni tim, koji je formiralo Ministarsttvo finansija, intenzivno radi na pripremi najboljeg modela za rješavanje ovog pitanja, uključujući izradu zakona. Sve ostale detalje ćemo saopštiti odmah kada bude zaokužen cjelokupan posao, značajan za državu", odgovorili su zvanično iz MF.

Vijesti su MF pitale da li je pripremilo nacrt leks specijalisa kojim bi trebalo da se riješi pitanje statusa cigareta zaplijenjenih u Slobodnoj zoni Luke Bar i ako jeste šta predviđa nacrt - da li će biti naplaćena taksa i cigarete izvezene?

"Da li će se leks specijalis moći primjenjivati i na buduće slučajeve, ili će se pak odnositi samo na posljednje zapljene cigareta", "da li se razmišlja o uništavanju zaplijenjenih cigereta, što je nedavno sugerisala britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks", i "kolika je vrijednost zaplijenjene robe"- bila su takođe pitanja Vijesti.

Oko 10 odsto zaplijenjenih cigareta će spaliti

Dio zaplijenjenih cigareta, koji su kopije originalnih brendova, po zakonu moraju biti uništene, kao i svi plagijati koji se oduzmu na granici, objašnjeno je “Vijestima”.

Trenutno se radi na procijeni koji je to dio robe. Sagovornik iz Vlade rekao je da ne može biti u pitanju više od 5 do 10 odsto takvih cigareta, koje će biti uništene, vjerovatno u Termoelektrani.

Bonus video: