Han poručio liderima regiona: Preuzmite loptu i trčite za njom

On je izjavio da ostvareni napredak zemalja Zapadnog Balkana pokazuje da politika proširenja Evropske unije daje rezulate, ali da nema vremena da se zadovaoljava postignutim
8 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Boris Pejović
Johanes Han, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.12.2018. 02:39h

Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han kaže da je Evropska komisija svojom Strategijom proširenja nacrtala jasan put ka jačoj i široj Uniji.

"Sada je na liderima zemlja regiona da preuzmu loptu", poručio je Han, predstavljajući Paket proširenja pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, prenosi Tanjug.

On je izjavio da ostvareni napredak zemalja Zapadnog Balkana pokazuje da politika proširenja Evropske unije daje rezulate, ali da nema vremena da se zadovaoljava postignutim, već rad mora da se nastavi.

"Strategijom proširenja smo nacrtali jasan put ka jačaoj i široj Uniji i u detalje naveli šta pojedine zemlje moraju da urade. Sada je na liderima tih zemalja da preuzmu loptu i trče sa njom", poručio je Han.

On je upozorio da na putu ka članstvu u EU nema prečica i da to važi za sve zemlje koje su ocijenjene u izvješataju Evropske komisije.

"Proširenje nije socijani rad. Mi ne činimo našim partnerima uslugu. Tu se radi o interesu EU i stvaranju stabilnosti kroz povezivanje i otvaranje novih mogućnosti za evropske građane i kompanije. Proširenje mora da bude dobitna kombinacija za sve", naglasio je Johene Han.

Evropski komesar za pregovore o proširenju je ocijenio da izveštaj Evropske komisije jasno naglašava ključne izazove koje zemlje regiona moraju da riješe kako bi napredovale.

"Puno ostaje da se uradi posebno u vitalnoj oblasti vladavine prava, osnovnih prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", naveo je Han.

On je dodao da na ekonomskom planu zemlje regiona moraju da unaprede svoju poslovnu i investicionu klimu, kako bi, između ostalog, rješavale i pitanja postojeće visoke nezaposlenosti, posebno među mladima.

Han napominje da sktrukturne ekonomske reforme i napredovanje u planovima o povezivanju ostaju ključni za Zapadni Balkan.

"Sve zemlje moraju snažnije da rade na pomirenju i osiguranju dobrosusjedskih odnosa. Bili smo vrlo jasni da sva otvorena bilateralni pitanja moraju da budu riješena prije ulaska u EU", naglasio je evropski komesar.

Han je zaključio da se rezultati ovako jasne perspektive i zahtjeva EU već mogu vidjeti kada je riječ o prevazilaženju bilateralnih sporova u regionu.