Đukanović: Spustiti tenzije, Temeljni ugovor nije najvažnije pitanje za Crnu Goru

"Za Crnu Goru je najvažnije da odblokira pregovarački proces i ide ka Evropi, ali sticajem okolnosti, to je postalo važno političko pitanje"

37778 pregleda 108 komentar(a)
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Ažurirano: 30.06.2022. 16:29h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je saopštio da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) 2010. ili 2011. godine odbila ugovor, kada joj ga je Vlada Igora Lukšića nudila "kao i drugim vjerskim zajednicama", koristeći se "argumentacijom da nema potrebe da potpisuju Ugovor sa državom koju je stvorila".

Đukanović je, kako prenosi Portal RTCG, nakon samita NATO-a u Madridu, kazao da je ubijeđen da niko ne dovodi u pitanje opravdanosti Temeljnog ugovora, te da je neopravdano da do sada nema potpisanog Ugovora.

Poručio je da to svakako "nije najvažnije pitanje za Crnu Goru i njenu budućnost i da po tom pitanju ne treba žuriti, niti izbjegavati javni razgovor".

"Za Crnu Goru je najvažnije da odblokira pregovarački proces i ide ka Evropi, ali sticajem okolnosti, to je postalo važno političko pitanje. Dakle, moramo odgovoriti toj važnosti i mora se dozvoliti svima da se uključe na tu temu i svako da obavi svoj dio posla. Vlada mora da vodi računa o interesima države, crkva da vodi račna o svojim interesima", poručio je Đukanović.

Dodaje da je optimista i poručio da je "Crna Gora pokazala da ima demokratski kapacitet i za mnogo teže izazove".

"Samo treba spustiti tenzije, ne treba medijski prenaglašavati važnost tog pitanja, i ostaviti to onima koji su za to pozvani da napišu ugovor sa 20 članova i da se to skine sa dnevnog reda", zaključio je Đukanović.

Bonus video: