Delegacija EU: Crnogorski političari da rade zajedno van partijskih linija kako bi zemlja išla naprijed

Napredak moguć ako se Vlada fokusira na popunjavanje kritičnih praznina, poručuju iz Delegacije EU

7909 pregleda 15 komentar(a)
Otvorena sva pregovaračka poglavlja, a nijedno  zatvoreno (ilustracija), Foto: Shutterstock
Otvorena sva pregovaračka poglavlja, a nijedno zatvoreno (ilustracija), Foto: Shutterstock

Pristupanje EU ostaje proces zasnovan na zaslugama, a od crnogorskih političkih aktera traži da rade zajedno izvan partijskih linija i omoguće ključne reforme, poručili su iz Delegacije EU u Podgorici.

”Kao i svaka druga zemlja kandidatkinja, Crna Gora treba da ispuni standarde i pravila koja podržavaju temeljne vrijednosti EU i koja se podjednako primjenjuju na sve zemlje članice EU. Ovo od crnogorskih političkih aktera traži da rade zajedno izvan partijskih linija i omoguće ključne reforme vladavine prava, kako bi zemlja mogla da ide naprijed na svom putu prema EU”, kazali su “Vijestima” iz Delegacije, povodom deset godina od početka pregovora Crne Gore s EU.

Pregovori s EU su zvanično počeli 29. juna 2012. Do sada su otvorena sva 33 pregovaračka poglavlja, a privremeno zatvorena samo tri.

Crna Gora je 2020. godine prihvatila da pregovora po novoj metodologiji, kojom je predviđeno da bez ispunjavanja mjerila u poglavljima 23 i 24 (pravosuđe i vladavina prava), ne može biti zatvoreno nijedno poglavlje.

Iz Delegacije su poručili da je sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima Crna Gora najnaprednija zemlja kandidatkinja u procesu evropskih integracija.

”Strateški prioritet nove koalicione Vlade je da ubrza pregovore o pristupanju zemlje EU, tako da je ovaj trenutak prilika za Crnu Goru koju ne treba propustiti. Dobro je poznato šta je neophodno učiniti kako bi se ispunila privremena mjerila za vladavinu prava prema poglavljima 23 i 24, a definitivan napredak je moguć pod uslovom da se Vlada u potpunosti fokusira na popunjavanje kritičnih praznina”, rekli su iz Delegacije.

EU će, kako kažu, nastaviti da pruža punu podršku naporima Crne Gore da ostvari napredak u ključnim reformama i izbori se za mjesto u EU.

Bonus video: