Stejt department o EU integracijama: Crna Gora bez vidljivog napretka

Kada je u pitanju "Otvoreni Balkan" Crne Gora, Kosovo i Bosna i Hercegovina prevashodno su izražavale skepsu, koja je sada u slučaju Podgorice nešto manje izražena - pošto se od aktuelnog premijera Abazovića u posljednje vrijeme o njoj mogu čuti pozitivni tonovi

8856 pregleda 18 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Neimenovani portparol Stejt departmenta komentarisao je za Glas Amerike ishod nedavnog samita Evropske unije i predstavnika zemalja Zapadnog Balkana usredsređenog na perspektive pristupanja tog područja EU.

U komentaru je naveo da su u tom procesu Crna Gora i Srbija ostale na dosadašnjoj koti - bez vidljivog napretka usljed iščekivanja sprovođenja temeljnijih reformi, ali i izvjesnog zamora same Unije, piše Glas Amerike.

Dodao je da su Sjeverna Makedonija i Albanija uskraćene za otvaranje pristupnih pregovora, Kosovo je i dalje bez vizne liberalizacije, a Bosna i Hercegovina bez statusa kandidata.

Glas Amerike piše i da je ostvarenje ključnog cilja, punoporavno članstvo zapadnobalkanske šestorke u evropskoj političko-ekonomskoj zajednici, tokom godina potpomagalo je nekoliko regionalnih inicijativa čiji su pokretači bile uticajne evropske zemlje.

Jedna od njih bio je Berlinski proces - čiji je svojevrsni pokrovitelj bila Njemačka i bivša kancelarka Angela Merkel.

Posljednjih mjeseci ponajviše se govori o "Otvorenom Balkanu", čiji su aktivni učesnici Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija.

"Preostala balkanska trojka, Kosovo, Bosna i Hercegovina i Crna Gora prevashodno je izražavala skepsu, koja je sada u slučaju Podgorice nešto manje izražena - pošto se od aktuelnog premijera Dritana Abazovića u posljednje vrijeme o njoj mogu čuti pozitivni tonovi", navodi se u komentaru.

Navodi se da Sjedinjene Američke Države podržavaju ove i druge komplementarne inicijative za zajedničko produbljivanje regionalne ekonomske saradnje i unapređenje evropskog puta Zapadnog Balkana.

"Bliža saradnja unutar tog područja privući će ulaganja u energetiku, bankarstvo, proizvodnju, usluge i druge sektore na tržište od 20 miliona obrazovanih radnika i klijenata u srcu Evrope", dodao je u odgovoru.

Jedna od činjenica koja je nesumnjivo zbunila javnost je nedvosmislena podrška koju je "Otvorenom Balkanu" pružila i Rusija.

Na tu konstataciju iz Stejt departmenta Glas Amerike dobio je kratak odgovor.

"Rusija očigledno ne podržava proces pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i nastoji da uzrokuje podjele u regionu", zaključio je neimenovani portparol Sekretarijata za spoljne poslove Sjedinjenih Država.

Bonus video: