Vlada usvojila Drugi prilog Izvještaju EK

Kako je istaknuto iz Ministarstva evropskih poslova, u Prilogu je na detaljan način prikazano stanje pregovora u oblasti političkih i ekonomskih kriterijuma, reforme javne uprave, kao i stanje u pogledu preuzimanja obaveza iz članstva za 33 poglavlja pravne tekovine EU

2605 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Sa sjednice Vlade, Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Drugi prilog Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2022. godinu.

Prilog Izvještaju se, u skladu sa utvrđenom praksom, priprema i dostavlja dva puta godišnje čime se formalno informiše Evropska komisija o ukupnim aktivnostima koje se realizuje u okviru procesa pristupanja.

"Struktura Priloga prati koncept posljednjeg Izvještaja Evropske komisije za Crnu Goru iz 2021. godine, na način da je usklađena sa revidiranom metodologijom proširenja EU i klasterskim pristupom koji grupiše srodna poglavlja u šest tematskih cjelina", saopšteno je iz Generalnog sekreterijata Vlade.

Kako je istaknuto iz Ministarstva evropskih poslova, u Prilogu je na detaljan način prikazano stanje pregovora u oblasti političkih i ekonomskih kriterijuma, reforme javne uprave, kao i stanje u pogledu preuzimanja obaveza iz članstva za 33 poglavlja pravne tekovine EU.

Iz Generalnog sekreterijata dodaju da Prilog obuhvata izvještajni period od 20. marta 2022. do 6. juna 2022, a da se proces njegove pripreme odvijao uz centralnu koordinaciju od strane Ministarstva evropskih poslova, preko radnih grupa za pregovore u pojedinačnim poglavljima pravne tekovine EU, u okviru kojih su od nadležnih resora i institucija obezbijeđene relevantne informacije i statistički podaci.

"Ministarstvo evropskih poslova je usmjeravalo rad na izradi Priloga kroz izradu odgovarajućih Smjernica, obradilo prikupljene informacije za izvještajni period od svih radnih grupa za pregovore shodno formatu izvještavanja i interesovanju Evropske komisije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: